شناخت ماده مخدر کوکائین
آنچه در این مقاله می خوانید :
ماده مخدر کوکائین چیست؟
شکل ظاهری کوکائین
دامنه مصرف کوکائین در ایالات متحده
مصرف ماده مخدر کوکائین
کوکائین چگونه اثرات خود را ایجاد می کند؟
اثرات کوتاه مدت مصرف کوکائین چیست؟
اثرات فیزیولوژیکی مصرف کوکائین
عوارض جدی پزشکی مصرف کوکائین
اثرات طولانی مدت مصرف کوکائین چیست؟
عوارض جسمی مصرف کوکائین
ماده مخدر کوکائین چیست؟
کوکائین یکی از انواع مواد اعتیاد آور است که مردم آمریکای جنوبی هزاران سال است که از برگ های گیاه آن که منشاء ماده مخدر کوکائین است استفاده میکنند. دلیل این امر آن است که این ماده اثرات تحریک کنندگی دارد و آنها به وسیله جویدن و دود کردن، آن را مورد استفاده قرار می دهند. در گذشته از این ماده محرک برای مصارف درمانی و پزشکی استفاده می شد. به طور مثال قبل از آنکه ماده بی حسی موضعی ساخته شود جراحان برای جلوگیری از درد از کوکائین استفاده می کردند.
با این وجود تحقیقات نشان داده است کوکائین یک ماده اعتیاد آور قدرتمند است که در صورت استفاده مکرر از آن میتواند ساختار و عملکرد مغز را تغییر دهد. امروزه ماده مخدر کوکائین یک ماده محرک شناخته شده است که دارای پتانسیل بالایی برای ایجاد اعتیاد در افراد می باشد نکته مهم آن است که این ماده میتواند توسط پزشکان برای مصارف پزشکی از قبیل بیحسی موضعی و برخی از جراحی های چشم گوش و گلو مورد استفاده قرار گیرد.
شکل ظاهری ماده مخدر کوکائین
ماده مخدر کوکائین به عنوان یک ماده مخدر خیابانی به شکل پودر کریستالی ریز و سفید رنگ وجود دارد و با نام هایی مانند کبک، برف یا پودر شناخته می شود. فروشندگان خیابانی اغلب آن را با مواد غیر روانگردان مانند ذرت، پودر تالک، جوش شیرین رقیق می کنند. همچنین فروشندگان کوکائین و قاچاقچیان مواد مخدر کوکائین را با داروهای دیگری مانند پروکائین یا آمفتامین ترکیب می کنند. مصرف کنندگان کوکائین به دو شکل معمولاً از این ماده مخدر استفاده می کنند. نمک هیدروکلراید محلول در آب و پایه کوکائین محلول در آب. شکل نمک هیدروکلراید آن که مانند یک پودر است به شکل تزریقی و یا به شکل اسنیف از راه تنفس آن را استعمال میکنند.
دامنه مصرف کوکائین
مطابق نظر سنجی ملی که در سال ۲۰۰۹ انجام شده استفاده از مواد مخدر و مصرف ماده مخدر کوکائین افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۴ تخمین زده می شود یک و نیم میلیون مصرف کننده کوکائین در سنین ۱۲ سال به بالا و همچنین در سنین ۱۸ تا ۲۵ سالگی از این ماده محرک مخدر استفاده می کنند.
علاوه بر این نمودار ها نشان می دهند که روند شیوع مصرف کوکایین در میان دانش آموزان از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۵ کاهش یافته است. اما استفاده مکرر از کوکائین میتواند منجر به اعتیاد به کوکائین و سایر عواقب منفی استفاده از آن شود. اما نکته مهم این است استفاده از ماده محرکه کوکائین و اعتیاد به کوکائین رو به افزایش است و ۴۰ درصد افرادی که به اورژانس ها مراجعه می کنند بر اثر مشکلاتی است که در اثر مصرف کوکائین برای آنها پیش آمده است.
مصرف ماده مخدر کوکائین
ماده مخدر کوکائین یک ماده محرک بسیار قوی است به اشکال مختلف می توان آنرا استفاده کرد. این ماده مخدر می تواند به سرعت افراد را درگیر اعتیاد کرد کند و به سرعت تاثیرات جدی بر سیستم عصبی جسمی و روانی فرد وارد آورد. اما مصرف کنندگان و معتادان به کوکائین معمولاً آن را به صورت خوراکی، وریدی و یا استنشاقی استفاده می کنند. افرادی که آن را استنشاق می کنند این ماده مخدر به سرعت وارد گردش خون شده و بر سیستم عصبی فرد تاثیر می گذارد. مصرف کوکائین در میان افراد بسیار متغیر است و افراد بر اساس الگوهای مختلفی از آن استفاده می کنند. اما نکته مهم این است که مصرف کوکائین میتواند منجر به جذب مقادیر زیادی از کوکائین شود که می تواند باعث سکته قلبی، سکته مغزی یا تشنج شود که همه این موارد میتواند منجر به مرگ ناگهانی فرد گردد.
کوکائین چگونه اثرات خود را ایجاد می کند؟
سیستم دوپامین لیمبیک مغز، مسیر پاداش آن می باشد که توسط انواع محرک های تقویت کننده مانند غذا سکس و بسیاری از دریافتی های دیگر تحریک می شود. مصرف ماده مخدر کوکائین ایز از جمله موادی است که می تواند علاوه بر تحریک سیستم پاداش مغز مدار عواطف و انگیزه ها را نیز تحریک نماید. در یک فرایند ارتباطی عادی مغز توسط نورون ها دوپامین ترشح می کند و به این شکل حالات مغزی فرد دستخوش تغییراتی می گردد.
هنگامی که یک فرد از مواد مخدر مانند کوکائین استفاده می کند در فرایند ارتباطی عادی مغز دخالت میکند. مصرف کوکائین می تواند بر روی عملکرد طبیعی مغز تاثیرات جدی بگذارد و سیگنالهای مغزی را به شکلی مصنوعی تحریک و تقویت کند. در حقیقت این همان چیزی است که باعث سرخوشی کاذب پس از مصرف کوکائین در فرد ایجاد می شود. می توان گفت که مصرف کوکائین پاداشهای غیرطبیعی به مغز می دهد و فرد را دچار سرخوشی کاذب می کند.
اثرات کوتاه مدت ماده مخدر کوکائین
اثرات ماده مخدر کوکائین تقریباً بلافاصله پس از مصرف آن ظاهر می شود و طی چند دقیقه تا یک ساعت از بین میرود. مقادیر اندک کوکائین معمولاً باعث میشود تا فرد احساس سرخ، پراید، پر تحرکی، هوشیاری و حساسیت به بینایی، سدا و حس لامسه را تجربه نماید. اینن ماده مخدر میتواند به طور موقت نیاز به غذا و خواب را کاهش دهد. همچنین میزان اثربخشی مصرف این ماده مخدر بستگی به نوع مصرف آن دارد. هر چه دارو سریعتر جذب شود تاثیر بیشتری می تواند بر ذهن و جسم فرد وارد کنند اما مدت زمان آن نیز کوتاه تر خواهد بود. به طور مثال مصرف کوکائین از طریق استنشاق آن کنتر از روش های دیگر اثر می گذارد اما ممکن است از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه اثربخشی آن به طول انجامد. در مقابل استعمال آن از طریق دود کردن کوکائین ممکن است فقط ۵ تا ۱۰ دقیقه طول بکشد.
اثرات فیزیولوژیکی مصرف کوکائین
همانطور که گفته شد کوکائین یک ماده محرک است که در اثر مصرف آن عروق خونی منقبض می شوند و درجه حرارت بدن فرد و همچنین ضربان قلب و فشار خون او افزایش می یابد. اگر فردی مقدار زیادی کوکائین مصرف کند حالا تو بسیار تشکیل می شوند و می تواند باعث بروز رفتارهای نامنظم و خشونت آمیز شود. برخی از افراد که به کوکائین اعتیاد دارند پس از مصرف آن احساس بی قراری، تحریک پذیری، است، وحشت و پارانویا را گزارش میدهند. یکی دیگر از حالاتی که آنها ممکن است تجربه کنند سرگیجه و گرفتگی عضلات است.
عوارض جدی پزشکی ماده مخدر کوکائین
مصرف ماده مخدر کوکائین عوارض پزشکی جدیدی را بر فرد تحمیل می کند. این عوارض می تواند بسیار متغیر باشد و در برخی موارد میان افراد شایع بودند که مهمترین آنها عبارتند از:
- اثرات قلبی عروقی
- اختلال در ضربان
- حمله قلبی
- اثر عصبی
- سردرد
- تشنج
- سکته مغزی و کما
- عوارض گوارشی
- درد شکم و حالت تهوع
اما نکته مهم این است که مرگ و میر ناشی از کوکائین اغلب نتیجه ایست قلبی و یا تشنج است. بسیاری از مصرف کنندگان کوکائین و الکل نیز استفاده می کنند و این ترکیب می تواند بسیار خطرناک باشد. مصرف ترکیبی کوکائین و الکل یک ترکیب خطرناک است که میتواند اثرات سمی کوکائین و الکل را مستقیماً بر قلب تعمیر کند. همچنین ترکیب کوکائین و هروئین نیز بسیار خطرناک است. افراد معتاد به ماده مخدر کوکائین این مواد مخدر را با هم ترکیب کنند زیرا اثرات تحریک کننده کوکائین با اثرات آرام بخش هروئین جبران می شود. و به دلایلی می تواند خطرناک باشد به این دلیل که تنفس فرد در اثر مصرف این دو ماده میتواند کاهش یابد یا متوقف شود.
اثرات طولانی مدت کوکائین
هنگامی که یک فرد به ماده مخدر کوکائین اعتیاد پیدا می کند مغز او شروع به انطباق با مسیر پاداش دهی می کند که به صورت طبیعی حساس تر شوند. در عین حال رهای مغزی مرتبط با استرس به طور فزایندهای حساس میشود و منجر به افزایش نارضایتی حسی و خلق و خوی منفی در هنگام عدم مصرف دارو در فرد می گردد که یکی از شایعترین علائم ترک اعتیاد به ماده مخدر کوکائین است. این اثرات مخرب باعث می شود که فرد به جای روابط، غذا و یا سایر پاداش های طبیعی به دنبال تهیه و مصرف ماده مخدر کوکائین باشد.
استفاده منظم از کوکائین تحمل جسمی و روانی فرد توسعه می یابد به طوری که فرد مجبور می شود دوزهای بالاتر از مخدر را مکرراً استفاده نماید تا در همان سطح لذت و تسکین قرار گیرد. اما مصرف کننده و فرد معتاد به این ماده مخدر همچنین به مرور زمان تحمل در برابر پاداش های کوکائین در ش مییابد و این موضوع میتواند خطر مصرف بیش از حد کوکائین را افزایش دهد. اما نکته حائز اهمیت آن است که مصرف ماده مخدر کوکائین به طور مکرر و با دوزهای فزایندهای ایش مییابد و این موضوع میتواند منجر به حالات معتادگونه و غیر طبیعی در فرد شوند که مهمترین آنها عبارتند از:
- تحریک پذیری
- بی قراری
- حملات پانیک و هراس
اختلال شخصیت پارانوئید و مشکلات روانی دیگر به طوری که فرد ارتباط خود با واقعیت را از دست می دهد و توهمات شنوایی و بینایی را تجربه می کند. استفاده ماده مخدر کوکائین در دوران نوجوانی ممکن است موجب آسیب پذیری در استفاده مداوم از این ماده مخدر شود و باعث افزایش حساسیت به اثرات پاداش دهنده مغزی می گردد و فرد را از حالت طبیعی خارج میکند و اثرات دراز مدت بر او تحمیل می نماید.
عوارض جسمی مصرف ماده مخدر کوکائین
روش های مصرف یا ترک کوکائین هرکدام به نوعی اثرات منفی و جدی را بر فرد تحمیل می کند. در همین رابطه مصرف مداوم کوکائین از طریق اسلامی و مجاری تنفسی می تواند منجر به:
- از بین رفتن حس بویایی
- خونریزی بینی
- مشکل در بلع
- کوفتگی و تحریک کلی سپتوم بینی
- التهاب مخاط بینی
از طرف دیگر تزریق ماده مخدر کوکائین دارای عوارض خطرناکی مانند در معرض بیماریهای عفونی قرار گرفتن مانند اچ آی وی و هپاتیت سی می باشد. از دیگر عوارض آن می توان واکنش های آلرژیک به خود کوکائین و یا مواد افزودنی موجود در آن که از خیابان تهیه می شود نام برد که در بسیاری از مواقع می تواند منجر به مرگ شخص گردد.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و مشاوره آنلاین رایگان اطلاعات بیشتر در زمینه ترک کوکائین و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد خود در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(02) دیدگاه