شناخت احساسات
آنچه در این مقاله می خوانید :
انواع مختلف آن
اوقات بی احساسی
چگونه میتوان احساسات را شناخت
شناخت طبیعت احساسات
شناخت احساسات اولیه
اهمیت شناخت احساسات
اختلالات در احساسات
ثبت کردن احساسات
چه احساساتی داریم؟
شناخت احساسات
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : برای شناخت احساسات مهم ترین چیزی که نیاز است چیست و چگونه می توان به آن دست یافت؟ تعریف احساسات در روانشناسی چیست؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات جامع در رابطه با شناخت احساسات سعی کرده تا مطالب مهمی را در این رابطه در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید و با این جنبه مهم از وجودتان بیشتر آشنا شوید، لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید.
احساسات در حقیقت حالات درونی و همراهان همیشگی ما هستند و شناخت آنها میتواند به ما کمک شایانی در خود شناسی نماید. مواجهه با موقعیت ها و شرایط مختلف می تواند انواع احساسات را در ما ایجاد کرده و به شکلی درونی ما را از جنبه های مختلف روانی و جسمی تحت تاثیر این احساسات قرار دهد. گاهی دیدن یک دوست می تواند ما را خوشحال کرده و یا مشاهده یکی منظره ما را شگفتزده نماید. در حقیقت هر کدام از این احساسات دارای تاثیرات مختلفی بر سیستم عصبی و مغز ما هستند و میتوانند ساختار شیمیایی مغز ما را تغییر داده و به نوعی شکل دهند. شناخت احساسات برای هر فرد ممکن است یک تجربه منحصر به فرد باشد و میزان و شدت احساسات ما بر اساس ساختارهای ژنتیکی و شخصیتی شکل بگیرد. در ادامه این مطلب به بررسی احساسات و متدهایی برای شناخت احساسات درونی خواهیم پرداخت، لطفاً ما را همراهی بفرمایید.
شناخت احساسات؛ انواع مختلف آن
بر اساس رویکردهای درونی احساسات می توانند به اشکال مختلفی دستهبندی شوند که متخصصین آنها را به هشت گونۀ متنوع تقسیم بندی می کنند که عبارتند از :
- خشم
- ترس
- انزجار
- غم
- تعجب و حیرت
- شادی
- شرم
- احساس گناه
این احساسات هر کدام دارای ویژگی های بخصوصی هستند که میتوانند حالات چهره، تغییرات فیزیولوژیکی و حتی رفتارهای مرتبط با خود را در افراد ایجاد نمایند. اما سایر احساسات ممکن است با ذهن و شناخت درونی ما همراه باشند که البته ممکن است شاخصهای زیست شناختی خاصی نداشته باشند.
شناخت احساسات؛ اوقات بی احساسی چیست؟
هنگامی که یک فرد احساسات خود را تشخیص نمی دهد در حقیقت به نوعی از صمیمیت و رابطه مستقیم با خویشتن دور شده است که البته با گذشت زمان اطرافیان فرد متوجه این بیخیالی و تصنعی بودن بازخوردهای او میگردند. در نتیجه از این فرد به مرور زمان فاصله خواهند گرفت که به نوعی میتوان گفت این فرد دچار ناتوانی در کنترل هیجانات احساسی شده است. به طور کلی هنگامی که یک فرد سازگاری خود با محیط پیرامون را از دست می دهد و یا به دلیل اتفاقات دچار آسیب هایی در این زمینه می شود، رفتارهای او به شکل ناکارآمدی توسعه می یابند و شناخت احساسات در او ضعیف شده و ارتباط خود را با دنیای پیرامون را از دست میدهد.
چگونه میتوان احساسات را شناخت
وجود آگاهی از تعریف احساسات در روانشناسی می تواند ما را در درک و تجربه آن موفق تر گرداند و به مرور زمان با تعامل و ابراز احساسات میتوانیم ارتباطات خود را بهبود بخشیده و در مسیر صحیح قدم برداریم. برای دستیابی به شناخت لازم است با تغییرات فیزیولوژیکی بدن خود که در حین تجربه احساسات بروز پیدا میکند، بیشتر آشنا شویم. افراد دارای سلامت روان در هنگام بروز احساسات دچار مشکل و سرکوب نمی شوند و همانطور که احساسات را تجربه میکنند میتوانند آن را بروز دهند. در حقیقت این رفتار همان معنای اصیل بودن است که در جوامع بشری و پیشرفته انسانی از آن تعابیر بسیاری وجود دارد.
مهمترین گام؛ شناخت طبیعت احساسات
برای شناخت احساسات باید طبیعت، خاستگاه و ریشه آنها را به خوبی درک کرده و با آنها ارتباط مستقیم برقرار کنید. برای دستیابی به این هدف ۶ مرحله مختلف وجود دارد تا یک فرد بتواند ارتباط صحیح و تنگاتنگی را با احساسات خود برقرار کرده و آنها را شناسایی کند.
درک مبداء و منشاء احساسات
میتوان گفت که احساس و بروز آن پاسخ برنامهریزی شدهای است که در طی زمان تکامل بشر به وجود آمده است. به این معنا که در شرایط به خصوصی احساسات به بدن ما کمک می کنند تا به بالاترین حد از توان فیزیولوژیکی و روانی خود دست یابد. میتوان گفت انواع احساسات به نوعی در بقای انسان و همزیستی او با محیط پیرامون بسیار تأثیرگذار و سازنده است. به طور مثال احساسات مثبت ما باعث شده تا انسانها به یکدیگر نزدیکتر شده و دست به انجام کارهای فوقالعاده ای بزنند.
شناخت احساسات اولیه
در بسیاری از مواقع روانشناسان بخشی از احساسات را به عنوان هیجانات اساسی معرفی می کنند که باقی احساس ها بر مبنای آنها شکل می گیرند و بروز پیدا می کنند. همانطور که پیشتر توضیح داده شد احساسات اصلی ما شامل:
- خشم
- نفرت
- ترس
- شادی
- غم
- تعجب
- غرور
- شرم
- عشق
- اضطراب
اهمیت شناخت احساسات
به جرات میتوان گفت که شناخت احساسات، نقش کلیدی در بقا، رشد و نحوه تصمیم گیری ما در زندگی دارند. در همین رابطه تا احساسات منفی هم در پیشرفت و حرکت ما نقش مهمی را ایفا می کنند. به طور مثال احساس اضطراب، خجالت و یا غرور می تواند ما را در برابر آسیبهای اجتماعی و خطرات احتمالی مصون نگاه دارد.
تاثیر احساسات بر تصمیمات
احساسات ما میزان ارزش و اهمیت اتفاقات پیرامون ما را تعیین میکنند و میتوانند نقش کلیدی در تغییر جهت تصمیم های فردی ما را داشته باشند. در حقیقت شناخت نادرست ما از خواسته ها میتواند ما را گمراه کرده و در تصمیم گیری های ما تاثیرات مخربی را ایجاد نماید. در همین رابطه با شناسایی دقیق خطاهای شناختی و دقیق شدن و با نگاهی به درون میتوان احساسات را در این زمینه شناسایی کرد و از آن بیشترین بهره را برد.
اختلالات ایجاد شده در احساسات
نکته مهمی که باید در رابطه با شناخت احساسات این است که احساسات ما می توانند دچار اختلال شوند. این اختلالات میتوانند تاثیر مخربی بر زندگی روزمره افراد داشته باشند که مهمترین آن عبارتند از :
- اختلالات اضطرابی
- اسکیزوفرنی
- اختلال دوقطبی
- اختلال افسردگی
در حقیقت هر کدام از این اختلالات احساسی دارای علائم و عوارض مختص به خود هستند که می توانند زندگی فرد را دستخوش تغییرات مختلفی قرار دهند. به طور مثال اختلالات اضطرابی باعث نگرانی های متعددی می گردد. از طرف دیگر طیف اسکیزوفرنی که با فقدان احساسات و تحریک پذیری خلقی و افسردگی همراه است از اختلالات احساسی دیگر می باشد. اما شیدایی که در اختلال دو قطبی اتفاق میافتد شامل دورههای طولانی مدت خلق و خوی غیر طبیعی و بیش از حد بالا می باشد. اختلال افسردگی نیز شامل احساسات طولانی مدت غم و اندوه و بی علاقگی به زندگیست که منجر به احساس پوچی در فرد میگردد.
ثبت کردن احساسات
برای آگاهی از انواع احساسات می بایست آنها را تجربه کرده و یادداشت کنیم و حالاتی را که در اثر این احساسات برای ما اتفاق میافتد را به خوبی ثبت کرده تا بتوانیم محرک های ایجاد کننده آن با واکنش های بدن خود را بشناسیم. شاید در نگاه اول این موضوع ساده به نظر برسد اما هنگامی که این کار را انجام می دهیم متوجه پیچیده بودن احساسات و واکنشهای خود خواهیم شد.
شناخت احساسات؛ چه احساساتی داریم؟
بسیاری از ما حالات مختلف احساسی خود را نمی توانیم از هم تفکیک کنیم و میان آنها تمایز قائل شویم. نکته مهم در رابطه با احساسات و فهمیدن آنها این است که بتوانیم تفاوت میان آنها را تشخیص دهیم. به طور مثال تفاوت میان عصبانیت با ناراحتی و یا بحت با خوشحالی را تشخیص دهیم. در ادامه برای تشریح این احساسات توضیحاتی خواهم آورد که چگونگی تاثیر احساسات بر ما را نشان می دهند.
۱. احساس خشم
احساس خشم زمانی به ما دست می دهد که احساس میکنیم شرایط را آنگونه که باید تجربه نمیکنیم و به آنچه که میخواهیم به دست نیافته ایم. در حقیقت تجربه جسمی خشم در پشت کمر و بین تیغه های شانه رو به بالا و در پشت گردن و در اطراف دو طرف فک احساس میشود. وجود گرما، تنش، درد و فشار نیز از دیگر تغییراتی است که در هنگام خشم با آن روبرو می شویم و آن را تجربه میکنیم.
۲. احساس نفرت
همانطور که میدانیم احساس نفرت واکنشی است که نسبت به محرک های زننده از ما بروز پیدا میکند. به طور مثال چیزهایی که احتمال دارد ما را بیمار کند و یا برای ما تهدیدی از لحاظ روحی و جسمی باشد میتواند به صورت ناخودآگاه احساس بیزاری در ما ایجاد کند. به طور مثال سوء استفاده جنسی می تواند شامل این تجربه ها باشد. برای تشریح این احساس در جسم خود می توانیم آنرا در معده، سینه و یا سر نشان دهیم.
۳. احساس ترس
در شناخت احساسات، ترس یکی از قویترین و پررنگ ترین احساساتی است که تجربه میکنیم و هنگامی به ما دست میدهد که باید از چیزی اجتناب و دوری کنیم. در اصل این احساس به ما کمک میکند تا خود را نجات دهیم. این احساس معمولاً در مواجهه با پدیده هایی که در ما ایجاد ترس و احتیاط را شکل می دهند بروز پیدا می کند. به جرأت میتوان گفت که ترس یکی از پیشرفته ترین و کاملترین احساساتی است که ما در درون آن را تجربه میکنیم و اغلب در نیمه بالای بدن و یا پاها حس میشود. مهمترین نشانه های بروز ترس در ما به صورت تپش قلب و تنفس سریع، بالا رفتن متابولیسم و غیره می باشد که باعث می شود در موقعیت های خطرناک با انرژی بیشتری از خود محافظت کنیم.
۴. شناخت احساسات؛ احساس شادی
این احساس در پاسخ به رویدادهایی می باشد که اغلب پیامهای از بقا، شکوفایی و موفقیت را برای ما در پی دارد. داشتن رابطه جنسی، داشتن فرزند، موفقیت در اهداف و مورد تقدیر واقع شدن میتواند موقعیت های شادی آفرین باشد که احساس شادی را در ما ایجاد میکند. مهمترین احساسات جسمی همراه با این احساس شامل احساس گرما، احساس رضایت، امنیت و بودن در یک زندگی خوب میباشد که ویژگیهای حس خوشحالی در ما است.
۵. احساس غم
اما این احساس در پاسخ به ضرر و زیانی است که برای ما اهمیت دارد. به طور مثال احساس درد برای جلوگیری از خسارات در آینده یا قدردانی از چیز های از دست رفته می باشد. احساس غم معمولاً در سینه شروع شده و از طریق گلو به سمت بالا حرکت می کند، چیزی که آنرا بغض می نامیم و حس میکنیم که در حال خفه شدن هستیم و در نهایت به شکل اشک ختم شده و کمی تخلیه میشود. نکته مهم در زمان داشتن احساس غم این است که در این زمان به خودتان اجازه گریه بدهید. گریه کامل در بازیابی انرژی و تسکین غم، کمک مهمی خواهد کرد.
۶. احساس بهت و تعجب
هنگامی که با یک رویداد غیرمنتظره روبرو میشویم این احساس را تجربه خواهیم کرد. شناخت احساسات بهت و تعجب در مقایسه با دیگر احساسات می تواند کاملاً متفاوت باشد به طوری که در بیشتر اوقات ما نسبت به آن رویداد خنثی هستیم. در چنین مواردی تعجب، شگفتی و سوپرایز کمک میکند تا به اتفاقات غیر منتظره توجه کنیم. نشانه های جسمی این احساس در درجه اول در سر و سینه احساس میشود و ممکن است نوعی احساس خالی بودن و یکه خوردن را در ما ایجاد کند.
شناخت احساسات و میزان شدت آن
نکته مهم در رابطه با شناخت احساسات این است که انواع احساسات با با توجه به میزان شدت و ضعف شان با نام های مختلفی شناخته می شوند. به طور مثال احساسات زیر از شدید بودن تا ضعیف بودن دسته بندی شدهاند که مهمترین آنها عبارتند از :
- عشق
- خوشحالی
- حسادت
- ناراحتی
- ترس
- پشیمانی
تاثیر خودشناسی بر شناخت احساسات
شناخت احساسات و آگاهی از آنها میتواند نقش بسیار سازنده ای در زندگی افراد داشته باشد. بدین شکل افراد میتوانند در موقعیتهای مختلف با آگاهی از احساسات خود واکنش صحیحی را انتخاب و از خود نشان دهند. هنگامی که یک فرد از احساسات و حالات درونی خود آگاه می شود، می تواند بهترین برخورد را با محرک ها و وقایع بیرونی از خود نشان دهد. در حقیقت شناخت احساسات می تواند میزان سازگاری فرد با محیط پیرامون و همچنین روابط اجتماعی او را بهبود بخشیده و باعث بالا رفتن کیفیت زندگی او گردد.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”آیا برای شناخت احساسات نیاز به کمک های تخصصی وجود دارد؟” answer-0=”به طور حتم بله. شناخت و آگاهی از احساسات به افراد کمک می کند تا سطح کیفی و کمی زندگی خود را ارتقاء بخشند. اما احساسات ما در حیطه مسائل روانشنختی است و برای شناخت و اصلاح آنها به تخصص روانشناسان نیاز است.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”بهترین راه شناخت احساسات چیست؟” answer-1=”برای شناخت احساسات با استفاده از آموزش های تخصصی و همچنین خودشناسی و تکنیک های روانکاوی می توان احساسات خفته و ناخودآگاهی را به خوبی شناسایی و استخراج نمود و از بار منفی احساسات منفی رها شد.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت مشاوره روانشناسی و اطلاعات بیشتر و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …