روان درمانی پویا (۱)
آنچه در این مقاله می خوانید :
معرفی روان درمانی پویا
مقدمهای بر روان درمانی
تحقیقات فروید در روان درمانی
مفروضات اصلی روان درمانی
تقدم ناخودآگاه
اهمیت حیاتی تجربیات
علیت روانی
تکامل نظریه روان درمانی
مدل توپوگرافی
ناخودآگاه
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : روان درمانی پویا چیست و در چه زمینه ای از آن استفاده می شود؟ برای شناخت روان پویایی به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ مهمترین چشم انداز روان درمانی پویا کدام است و چگونه می توان آن را مورد استفاده قرار داد؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با جمعآوری اطلاعات دقیقی در رابطه با روان درمانی سعی کرده تا مطالب مهمی را در این رابطه در اختیار شما هم وطنان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در رابطه با این متد موثر روانشناسی اطلاعات بیشتری به دست آورید لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید.
معرفی روان درمانی پویا
روان درمانی پویا توسط زیگموند فروید طراحی و معرفی شد و اساساً بر فرایندهای روانشناختی ناخودآگاه تاکید می کند. به طور مثال آرزوها و ترس هایی که ما کاملاً از آنها ناآگاه هستیم ناشی از تجربیات دوران کودکی است که در شکل گیری شخصیت بزرگسال ما تاثیر بسیار مهمی داشته است. اما دیدگاه روان درمانی از زمان فروید به طور قابل توجهی شروع به تکامل یافتن نمود و اکنون شامل رویکردهای ابتکاری جدیدی مانند نظریه روابط شی و تحلیل عصب شناختی می باشد. در همین رابطه بسیاری از مفاهیم روان درمانی پویا یا همان روان پویایی در بررسی تجربی بسیار خوب عمل کرده است. اما در برخی دیگر از جنبههای نظری همچنان بحث برانگیز باقی مانده است. به طور کلی میتوان گفت که دیدگاه روان پویایی همچنان در بسیاری است زمینههای مختلف روانشناسی معاصر تاثیر گذار بوده است. مطالبی که در این مقاله می آموزید:
- مدل های اصلی شخصیت از منظر روان درمانی پویا
- مفهوم دفاع از نفس و مثال هایی از آن
- مفاهیم روان پویایی بر اساس تحقیقات تجربی
- روندهای کنونی در نظریه روان درمانی پویا
مقدمهای بر روان درمانی پویا
آیا تاکنون کاری را انجام داده اید که منطقی نباشد؟ شاید برای خیلی از ما پیش آمده باشد که تا آخرین لحظه برای شرکت در یک امتحان منتظر مانده باشید و حتی زمانی که این تاخیر بسیار طولانی می شود و می دانید که نمی توانید امتحان را با نمره خوب پاس کنید یا شاید هنگامی که احساسات عاشقانه ای نسبت به یک فرد دارید، به جای آنکه با آن شخص نزدیک شوید راه دیگری را در پیش گرفته باشید و پس از آن احساس شرم کرده باشید. اگر تا به حال دست به چنین کارهایی زده باشید که از نظر منطقی صحیح نیستند و این سوال را دارید که چرا این کار را انجام داده اید ممکن است روان درمانی پویا یا همان روان پویایی برای شما مفید فایده باشد.
این نوشتار می تواند به شما کمک کند تا بفهمید چرا برای شرکت در یک آزمون ترجیح داده اید درس نخوانید. چرا وقتی با یک شخص که به او علاقه مند هستید، به جای نزدیکی به او سعی کردهاید که از او دوری کنید. نظریه روان درمانی پویا یا روان پویایی یک شخصیت را از نظر فرایندهای روانشناختی ناخودآگاه تشریح و توضیح می دهد. به طور مثال انواع خواسته ها و یا ترس هایی که ما کاملاً از آنها ناآگاه هستیم. این نظریه ادعا میکند که تجربیات دوران کودکی ما در شکل گیری شخصیت ما در بزرگسالی بسیار مهم است و همانطور که می دانیم نظریه روان پویایی بیشترین ارتباط را با فروید و روش روانکاوی او دارد و در حقیقت نوعی روان درمانی است که سعی دارد افکار و احساسات ناخودآگاه بیمارگونه فرد را کشف کرده است تا فرد بهتر بتواند خودش را بفهمد.
تحقیقات فروید در روان درمانی پویا
در حقیقت این کار فروید بسیار تاثیر گذار بوده است و حتی میتوان گفت که تأثیر آن فراتر از روانشناسی می باشد. می توان گفت که کارهای فروید نه تنها تأثیرگذار بلکه کاملاً بحث برانگیز نیز بوده است. در همین رابطه فروید در سال ۱۹۷۰ داد، عنوان کرد که بسیاری از رفتارهای ما توسط نیروهای روانی ما تعیین میشوند که عمدتاً از آنها بی خبریم. به عبارت سادهتر می توانیم بگوییم که ما از آنچه که در ذهن ما اتفاق می افتد بیخبریم.
اما به جرات میتوان گفت که نظریههای کمی در روانشناسی وجود داشته است که چنین واکنشهای شدیدی را از سوی متخصصان و افراد جامعه برانگیخته باشد و کمتر کسی به این صراحت در مورد پدیده های ناخودآگاهی و روانی در انسان صحبت کرده است. میتوان گفت که در علم روانکاوی تقریباً هیچکس نظریه روان درمانی پویا را نادیده نخواهد گرفت. این شاخه از علم روانشناسی بسیار مهم است و نقش مهمی را در شاخه های متنوع روانشناسی ایفا می کند که مهمترین آنها عبارتند از :
- روانشناسی رشد
- روانشناسی اجتماعی
- جامعه شناسی
- علوم اعصاب
مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ در این مقاله سعی کرده تا مروری بر تکامل نظریه فروید تا امروز را انجام دهد. سپس درباره جایگاه نظریه روان درمانی پویا در علم روانشناسی صحبت کرده است. لطفاً ما را تا انتها همراهی بفرمایید.
مفروضات اصلی روان درمانی پویا
فرضیات اصلی در نظریه روان درمانی پویا به طرز شگفت انگیزی ساده هستند. علاوه بر این، فرضیات منحصر به چارچوب های روان پویایی می باشند و هیچ نظریه دیگری درباره این اصول در خالص ترین شکل آن صحبت نکرده است. اما مهمترین مفروضات عبارتند است :
- تقدم ناخودآگاه
- اهمیت حیاتی تجربیات اولیه
- علیت روانی
فرض اول: تقدم ناخودآگاه در روان درمانی پویا
نظریه پردازان روان درمانی پویا معتقدند که اکثر فرایندهای روانشناختی خارج از بخش آگاهانه ذهن اتفاق می افتد. از نظر روانکاوی فرض بر این است که فعالیتهای ذهنی یا روان تا حد بسیار زیادی به صورت ناخودآگاه شکل می گیرد. اما نکته مهم این است که تحقیقات این پیش فرض اساسی روانکاوی را تایید و تاکید میکند. بسیاری از فعالیتهای ذهنی ما مانند خاطرات انگیزهها احساسات و موارد مشابه تا حد زیادی قابل دسترس نیستن و در بخش ناخودآگاه ذهن قرار دارند.
فرض دوم: اهمیت حیاتی تجربیات اولیه
در همین رابطه نظریه روان درمانی پویا بیان میکند که وقایع اولیه کودکی در شکل گیری شخصیت فرد نقش بسیار مهمی دارند عنوان میکند که این نظریه به عنوان یک عامل تعیین کننده رشد و پویایی شخصیت بسیار یکتا و موثر است. طبق مدل روان پویایی تجارب اولیه از جمله آنهایی که در هفتههای یا ماه های اول زندگی فرد رخ دادهاند، فرایندهای شخصیتی را به حرکت در می آورند که ده ها سال بعد بر ما میتوانند تاثیر بگذارند. در برخی از موارد این تجربیات می توانند تاثیرات بسیار مهم و جدی بگذارند و کاملاً خارج از حد معمول باشند. به عنوان مثال از دست دادن پدر یا مادر در سنین پایین می تواند بسیار تاثیرگذار باشد.
فرض سوم: علیت روانی
سومین مورد در نظریه روان درمانی پویا این است که هیچ اتفاقی در زندگی ذهنی ما بی تاثیر نیست. در حقیقت چیزی به عنوان فکر، احساس، انگیزه یا رفتار تصادفی وجود ندارد. این امر به عنوان اصل علیت روانشناختی شناخته شده است. در این باره روانشناسان دیگر نیز این اصل را دقیقاً همان طور که روانکاوان تصور میکنند می پذیرند و بر آن صحه می گذارند. در حقیقت بیشتر نظریهپردازان و محققان بر این عقیده هستند که افکار، انگیزه ها و واکنش های عاطفی و رفتارهای ابراز شده به طور تصادفی به وجود نمیآیند و همیشه اینگونه پدیدهها در افراد ناشی از ترکیب فرآیندهای بیولوژیکی و روانشناختی هستند.
تکامل نظریه روان درمانی پویا
با توجه به مفروضات و پیشینه های فروید در علم عصب شناسی تعجبآور نیست که اولین تجسم نظریه روانکاوی عمدتاً بر مبنای مسائل بیولوژیکی بوده است. در همین رابطه فروید تلاش کرد تا پدیده های روانشناختی را با عباراتی که میتواند با عملکرد عصبی مرتبط باشد توصیف نماید. در ادامه باید بدانیم که فروید در طول زندگی خود تا سال ۱۹۳۹ در نظریه روان درمانی پویا تجدید نظرهای زیادی را انجام داد. در نهایت می توان گفت که نظریه روان پویایی مجموعه ای از مدل هایی به هم پیوسته می باشد که یکدیگر را تکمیل و بنا میکنند. در این رابطه میتوان گفت سه مورد ویژه و مهم وجود دارند که عبارتند از :
- مدل توپو گرافی
- مدل مرحله روان جنسی
- مدل ساختاری
مدل توپوگرافی
فروید در کتاب خود با عنوان تعبیر خواب در سال ۱۹۰۰ میلادی مدل توپوگرافی خود را از ذهن و ساختار آن معرفی کرد که در آن ادعا کرد ذهن را میتوان به سه منطقه آگاه نیمه هوشیار و ناهشیار تقسیم کرد. قسمت هوشیار ذهن اطلاعاتی را در خود جای داده است که در این لحظه روی آنها تمرکز کرده است، مانند همان چیزی که اکنون فکر می کنید و یا در حال احساس آن هستید.
بخش ناخودآگاه حاوی مواردی است که ذهن نسبت به آنها هوشیار نیست، زیرا در این لحظه به سمت آنها معطوف و متمرکز نمی باشد، اما با تمرکز و جلب توجه نسبت به این موارد میتواند آنها را از ضمیر ناخودآگاه به بخش آگاه منتقل کرد.به طور مثال آنچه شب گذشته برای شام خورده اید را در نظر بگیرید. تا لحظه قبل این اطلاعات به صورت نا هوشیارانه وجود داشت، اما اکنون شما به آن هوشیار هستید، زیرا آگاهی خود را به آن معطوف کرده اید.
ناخودآگاه
اما بحث برانگیزترین قسمت مدل توپوگرافی شامل موارد تولید کننده اضطراب مانند انگیزه های جنسی و رفتارهای پرخاشگرانه است میباشد که در بسیاری از موارد سرکوب می شوند. به این معنا که شما به صورت نا آگاهانه و برای محافظت از خود آنها را به بخش ناهوشیار هدایت می کنید زیرا روبرو شدن با این موارد میتواند باعث ناراحتی شما شود. اصطلاحات هوشیار، نیمه هوشیار و ناخودآگاه امروز در روانشناسی مورد استفاده قرار می گیرند که نشان می دهد تفکر در مورد پردازش آگاهانه و ناخودآگاه بسیار مستدل و صحیح بوده است. در بسیاری از موارد محققان استدلال می کنند که شواهدی که فروید در این رابطه بیان کرده است میان پردازش ناخودآگاه بدون وجود مخزن خواسته های سرکوب شده و انگیزه های مرتبط با آنها، قابل حساب و بررسی نیستند.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفا با مشاورین مرکز تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …
(01) دیدگاه