تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر
آنچه در این مقاله می خوانید :
تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر
انواع اعتیاد و تاثیر مواد مخدر
متادون
تاثیر مسکن ها بر شیردهی
مصرف الکل در دوران شیردهی
تاثیر مصرف ریتالین و آمفتامین
کوکائین
مصرف هروئین و شیر مادر
تاثیر کراک بر شیر مادر
درباره تاثیر مواد مخدر
سوالات متداول
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : مهمترین تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر کدام است و چگونه میتوان از آن جلوگیری کرد؟ مهمترین پیامدهای مواد مخدر بر شیر مادر کدامند؟ در نوشتار پیش رو کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ سعی کرده تا با جمع آوری اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع مواد مخدر و تاثیرات آن بر شیر مادر مطالب مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید.
اعتیاد یکی از بزرگترین مشکلات و معضلات موجود در جوامع بشری امروزی است، به همین دلیل خطرات اعتیاد به انواع مواد مخدر به خصوص در میان زنان باردار و آسیب ها و عوارضی که برای مادر و جنین ایجاد می کند را نباید نادیده گرفت. مصرف مواد مخدر در دوران بارداری می تواند آسیب های جدی ایجاد نماید، در نتیجه ترک اعتیاد در این دوران دارای اهمیت ویژه ای است که نباید به سادگی از کنار آن گذشت. اعتیاد به مواد مخدر در دوران بارداری میتواند از طریق خون و پس از زایمان از طریق شیر مادر به جنین و کودک انتقال پیدا کرده و آسیبهای جدی ایجاد نماید که در ادامه به تشریح و توضیح آنها خواهیم پرداخت.
تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر
استفاده از مواد اعتیاد آور در دوران حاملگی باعث می شود تا این مواد از طریق بند ناف وارد خون جنین شده و به او در حال رشد آسیب برساند. انواع مواد مخدر و یا مواد محرک نیز میتوانند بر سلامت جنین تاثیرات مخربی ایجاد نمایند. در حقیقت اعتیاد به مواد مخدر در دوران بارداری می تواند منجر به عوارض گوناگونی شود مهمترین آنها عبارتند از :
- مرگ نوزاد
- متوسط وزن پایین هنگام تولد
- زایمان پیش از موعد
- اختلال رشد داخل رحمی
- اختلالات تکاملی و رفتاری نوزاد
- سندرم محرومیت نوزاد
نوزادانی که دارای مادران معتاد به مواد مخدر هستند، پس از زایمان و تولد نیز در معرض خطر جدی اعتیاد از طریق شیر مادر هستند و می توانند تحت تأثیر تغییرات شدید روحی روانی، جسمی و محیطی ناشی از تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر قرار بگیرند.
انتقال ویروس ایدز از طریق شیر مادر
روش های غیر بهداشتی و نا امن مصرف مواد مخدر مانند استفاده از سرنگ های آلوده مشترک میتواند احتمال ابتلا به انواع بیماری های عفونی مانند ایدز را افزایش دهد. ویروس اچ آی وی میتواند از طریق شیر مادر به نوزاد انتقال یابد و در شش ماهه اول نوزاد، بیشترین خطر ابتلا به بیماری برای کودک وجود دارد.
انواع اعتیاد و تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر
مصرف مواد مخدر و اعتیاد به آنها میتواند تاثیرات مخرب بسیاری را بر جنین و نوزاد بگذارد. در حقیقت مادرانی که معتاد به انواع مواد اعتیاد آور هستند بهتر است از شیردهی به کودک خود خودداری کنند، زیرا مضرات این کار از منافع آن بسیار بیشتر است. از طرف دیگر اگر مصرف مادر در حد زیادی نیست بهتر است با رعایت نکات بهداشتی به کودک خود شیر بدهد، زیرا شیردهی مادر به کودک می تواند بسیاری از نیازهای جسمانی نوزاد را برطرف کرده و باعث ایجاد یک رابطه عاطفی و دلبستگی میان مادر و فرزند گردد. انواع مواد مخدری که میتوانند بر شیر مادر تاثیرات مخربی داشته باشند عبارتند از :
هر کدام از این مواد مخدر یا محرک می تواند تاثیرات مختلفی بر رشد نوزاد داشته باشد و تاثیرات مخرب بسیاری را بر شیر مادر تحمیل نماید که در ادامه به تشریح و توضیح آن خواهیم پرداخت.
۱. تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر ؛ متادون
مادرانی که در حال ترک اعتیاد خود هستند و از متادون استفاده میکنند میتوانند روند شیردهی به کودک را ادامه دهند، زیرا تاثیرات متادون حدود ۴ ساعت در شیر باقی می ماند. طبق تحقیقات انجام شده اعتیاد به متادون باعث تغییر کیفیت شیر نمی شود و در چنین حالتی بهتر است تا روند شیردهی به کودک ادامه پیدا کند.
۲. تاثیر مسکن ها بر شیردهی
مسکن ها در ردیف مواد افیونی قرار می گیرند و اگر مادری بدون دستور و نظارت پزشک به صورت خودسرانه از این دارو استفاده کند، می تواند تاثیرات مخربی بر روی کودک ایجاد نماید. ورود مسکن به شیر مادر میتواند کودک را دچار اختلالات افسردگی نماید، اما در صورتی که مادر دچار دردهای شدید جسمی است، بهتر است برای مصرف این داروها حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.
۳. مصرف الکل در دوران شیردهی
ورود الکل به شیر نوزاد می تواند باعث تاخیر در تکامل حرکتی در کودک شود. به طور کلی ۲ تا ۲۴ ساعت پس از مصرف الکل مادر نباید به کودک خود شیر بدهد و قبل از شیر دادن به کودک حتما باید یکبار شیر مادر دوشیده و دور ریخته شود تا تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر به طور کلی از میان برود. مادرانی که به صورتش دائمی مصرف کننده الکل هستند و اعتیاد به الکل دارند بهتر است به هیچ وجه به کودک خود شیر ندهند و از آن امتناع ورزند.
در همین رابطه مادرانی که اعتیاد به الکل دارند و در دوران حاملگی به طور مرتب الکل مصرف می کرده اند، نوزادان معتاد آنها با سندرم جنین الکلی متولد می شوند. سندروم الکلی بودن نوزادان دارای عوارضی است که مهمترین آن عبارتند از :
- کم بودن وزن
- ظاهر عجیب و غیر طبیعی
- قد کوتاه
- کوچک بودن سر
- ناهماهنگ بودن اعضای بدن
- هوش کم
- نارسایی در بینایی و شنوایی
- مشکلات رفتاری
از طرف دیگر ممکن است نوزادان دچار عقب ماندگی های جسمی در قبل و بعد از تولد گردند و دچار مشکلات حرکتی و جسمی شوند.
۴. تاثیر مصرف ریتالین و آمفتامین بر شیر مادر
این دو ماده در ردیف انواع مواد محرک قرار میگیرند و تاثیر آنها حدود ۴۸ ساعت بر شیر مادر باقی می ماند. مادرانی که از این ماده محرک استفاده می کنند ، قبل از ۸ ساعت نمیتوانند به کودک خود شیر دهند زیرا ریتالین میتواند باعث بی قراری، بی خوابی و ناآرامی نوزاد شود. از طرف دیگر آمفتامین نیز می تواند اثرات مشابهی را ایجاد نماید و پس از مصرف آن حدود ۲ روز باید شیردهی قطع شود تا تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر از میان برود.
۵. کوکائین و تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر
کوکائین نیز یک ماده محرک است که تاثیرات آن تا ۴۸ ساعت در شیر مادر باقی می ماند و می تواند آسیب های مختلفی را بر نوزاد ایجاد کند که مهمترین آنها عبارتند از :
- آسیب های مغزی و عصبی
- دستگاه تنفسی
- قلبی
- روده ای
- نخاعی
- بد شکلی دهان و دندان
از طرف دیگر مادرانی که اعتیاد به کوکائین دارند نوزادانی با سندروم محرومیت از دارو به دنیا میآورند که دچار حالات مختلفی هستند که برخی از آنها عبارتند از شیر نخوردن، تشنج، ضعف ماهیچه ه،ا درجه حرارت غیر طبیعی و تغذیه ضعیف می باشد.
۶. مصرف هروئین و شیر مادر
هروئین دارای تاثیرات بسیار مخربی بر شیر مادر است و مقدار کمی از آن می تواند موجب مسمومیت های شدید نوزاد و تاثیرات طولانی مدت گردد. مادرانی که اعتیاد به هروئین دارند نمی توانند به کودک خود شیر دهند و نوزادان آنها پس از تولد باید ۷ روز در بیمارستان بمانند، زیرا معمولاً دچار تولد زودهنگام می شوند.
۷. تاثیر کراک بر شیر مادر
کراک نیز مانند هروئین دارای تاثیرات مخرب بسیاری بر کودک و نوزاد می باشد و مادران کراکی نمی توانند به فرزند خود شیر بدهند، زیرا وجود این ماده در شیر میتواند باعث کمبود وزن، ایجاد نقایص جسمی، کاهش رشد بدنی و مغزی در کودکان گردد و معمولاً هوش نوزادان تحت تاثیر مواد مخدر می تواند آسیب ببیند و کاهش یابد و در آینده دچار اختلالات شناختی، اجتماعی و مشکلات تحصیلی دیگر شوند.
۸. مصرف ماری جوانا و تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر
وجود مقادیر زیاد ماری جوانا در شیر مادر میتواند باعث آسیب جدی به کودک و نوزاد شود. مصرف آن در شیر میتواند بر سلولهای مغزی کودکان تغییرات بیمارگونه ای را ایجاد نماید. همچنین مصرف آن می تواند باعث ایجاد خواب آلودگی، عدم تمایل به شیر خوردن و کاهش شدید وزن نوزادان گردد.
نکاتی درباره تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر
مصرف انواع مواد مخدر در دوران شیردهی یا قبل از آن میتواند باعث افزایش احتمال مرگ ناگهانی شیرخوار گردد و کودکان و نوزادان را مبتلا به انواع بیماریها و عفونتهای جسمی و فیزیکی گرداند. علاوه بر این مصرف شیر مادر معتاد میتواند باعث اعتیاد نوزادان شود که از آن شیر تغذیه می کنند، در نتیجه مادرانی که قادر نیستند اعتیاد خود را متوقف کنند، بهتر است از شیر دهی خودداری کرده و از آن امتناع ورزند، زیرا مضرات آن بسیار زیاد است.
در این بین نقش خانواده ها در ترک اعتیاد مادران معتاد می تواند بسیار پر رنگ باشد، در نتیجه خانواده ها با دریافت کمک های تخصصی از مراکز درمان اعتیاد مانند کمپ ترک اعتیاد بانوان می توانند به فرد معتاد خود کمک کنند تا اعتیاد را متوقف کرده و از خسارتهای بعدی جلوگیری به عمل آورند. همانطور که توضیح داده شد مصرف مواد مخدر میتواند آسیبهای جدی به نوزادان وارد کرده و آنها را از لحاظ هوشیاری روانی و فکری و جنبه های دیگر به شدت تحت تاثیر قرار داده و آسیبهای مرگباری ایجاد نماید.
سوالات متداول
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”۱. مهمترین علائم یک نوزاد معتاد به مواد مخدر کدام است؟” answer-0=”اعتیاد در نوزادان می تواند دارای نشانه های متعددی باشد اما برخی از آنها عبارتند از : گریههای شدید و غیرطبیعی تب یا دمای بدن بسیار پایین خواب زیاد لرزش و تشنج اسهال و استفراغ تحریک پذیری” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”۲. چگونه می توان نوزاد معتاد را ترک داد؟” answer-1=”مهمترین نکته در رابطه با تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر و ترک اعتیاد نوزادان این است که به هیچ وجه نباید به صورت خودسرانه برای آن اقدام کرده و حتماً باید زیر نظر پزشک متخصص این کار انجام شود. معمولاً از روشهای دارویی یا غیر دارویی ممکن است استفاده گردد. در این راه می توانید از مراکز تخصصی ترک اعتیاد و متخصصین اعتیاد کمک بگیرید.” image-1=”” count=”2″ html=”true” css_class=””]
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه ترک اعتیاد و بستری نمودن فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …