تاثیر اراده در ترک اعتیاد
آنچه در این مقاله می خوانید :
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : موضوع اعتیاد و تاثیر اراده در ترک اعتیاد یکی از مهمترین موضوعاتی است که افراد مبتلا به اختلال سوء مصرف مواد مخدر با آن روبرو هستند. اما تعریف و ماهیت اراده در زندگی افراد و انسانها موضوعی است که داشتن اطلاعات دقیق در رابطه با آن می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات و معضلات پیش رو در مسیر ترک اعتیاد باشد. به طور کلی، اراده قدرتی است که میتواند به افراد کمک کند تا در شیوه و سبک زندگی شان تغییرات مورد نیاز را اعمال کنند. اما باید بدانیم که قدرت اراده در تغییر سبک زندگی تا چه حد می تواند موثر باشد و فرد را در مسیر بازیابی و بهبودی به پیش ببرد.
تاثیر اراده در ترک اعتیاد
هنگامی که موضوع اعتیاد و مصرف مواد مخدر و وابستگی های ذهنی، روانی و جسمی به آن مطرح می شود، وجود اراده در فرایند درمان اهمیت بیشتری پیدا می کند. اما متاسفانه در رابطه با موضوع اراده، مطالب و نکات مختلفی وجود دارد که بسیاری از آنها دارای دیدگاه صحیحی نیستند و کمک موثری به فرایند درمان اعتیاد نمی کنند. اما همیشه این سوال مطرح بوده که آیا افراد معتاد از اراده کافی برای قطع مصرف مواد مخدر برخوردار هستند یا خیر؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت که افراد معتاد با استفاده از قدرت اراده شخصی خود برای دست آوردن مواد مصرفی عمل می کنند. این حقیقت باعث می شود تا ما نسبت به وجود و یا عدم وجود قدرت اراده در فرد معتاد دچار تردید شویم، زیرا ماهیت اراده و کارایی آن می تواند دستخوش تغییرات مخرب شدید گردد.
بر اساس باورهای قدیمی، افراد و خانواده ها بر این باور هستند که فرد معتاد دارای اراده لازم برای ترک اعتیاد نیست و نمی تواند جلوی آن را بگیرد. اما با انجام تحقیقات بیشتر و مشخص شدن ماهیت بیماری اعتیاد، مشخص شده که افراد معتاد نیز دارای اراده بسیار قوی هستند که البته به دلایل مختلف و تغییرات هورمونی و روانشناختی، اراده آنها به شکل منفی در جهت تهیه و مصرف مواد مخدر قرار می گیرد و کارایی خود را در متوقف سازی اعتیاد در زندگی فرد از دست می دهد. بر همین اساس، باید بدانیم که ماهیت قدرت اراده در افراد معتاد به شکل بیمارگونه ای تغییر می کند و فرد را به شکل پیچیده ای در مسیر تباهی و انحطاط قرار می دهد.
اراده چیست؟
شاید به خوبی و با دقت نتوان نیروی اراده را در یک فرد از لحاظ روانشناختی توصیف کرد. زیرا این نیرو در جریانات فکری فرد قرار دارد و دائما تحت تاثیر موضوعات و فاکتورهای مختلف در زندگی افراد قرار می گیرد. در حقیقت نیروی اراده شخص بر اساس سبک زندگی او دچار تغییرات مختلفی می شود و می تواند کارایی خود را از دست بدهد یا تشدید شود. به طور کلی می توان گفت که قدرت اراده همان نیروی تصمیم گیری شخصی و فکری افراد است که باعث ایجاد انرژی روانی در روبرویی با مسائل مختلف و همچنین استفاده از قوۀ تصمیم گیری می گردد. اما باید توجه داشته باشید که استفاده از واژه اراده در فرایند درمان اعتیاد می تواند یک موضوع کاملا بلا استفاده و ناصحیح باشد.
دلیل این امر این است که هنگامی که فرد دچار اعتیاد به مواد مخدر می شود، تاثیرات سوء مصرف مواد اعتیاد آور بر روی سیستم پاداش مغز باعث ایجاد تغییرات مخرب شده و نیروی اراده، فرد را در مسیر دستیابی به پاداش های بیشتر در مسیر مصرف بیشتر مواد مخدر قرار می دهد. به عبارت ساده تر، اراده فرد و نیروی فکری او در مسیر تحقق دوباره حالاتی قرار می گیرد که فرد در اثر مصرف مواد مخدر تجربه کرده است. بر همین اساس، می توان گفت که جمله تقویت و تاثیر اراده در ترک اعتیاد یک موضوع کاملاً نامرتبط و حتی مخرب است، زیرا اراده فرد در مسیر تهیه و مصرف و تجربه حالات اولیه مصرف مواد مخدر قرار گرفته است.
تغییر جهت اراده؛ تاثیر اراده در ترک اعتیاد
باید بدانیم که مصرف مواد مخدر با تاثیرات و تغییراتی که در مراکز دریافت پاداش در مغز ایجاد می کند، نیروی فکری و شخصی او را از حالت طبیعی خارج کرده و گرایشات و تصمیمات فرد را در مسیر تجربه حالات نشئگی و تاثیرات مواد مخدر و یا الکل قرار می دهد. از سوی دیگر و با مرور زمان با شدت یافتن اعتیاد در فرد، نیروی اراده شخص به طور کلی در مسیر اعتیاد به مواد مخدر یا اعتیادهای رفتاری دیگر قرار می گیرد و کارایی خود را به طور کامل از دست داده و به شکلی مخرب تبدیل به یک نیروی آسیب زا در زندگی فرد می گردد.
بر همین اساس، یکی از مهمترین موضوعاتی که در فرآیند ترک اعتیاد وجود دارد، موضوع تغییر ساختار فکری و روانی در افراد معتاد است. به عبارت سادهتر، می بایست به یک فرد معتاد کمک شود تا با استفاده از آموزش مهارت های زندگی از تکنیک های مورد نیاز برای تغییر جهت نیروی شخصی و اراده خود استفاده کرده و از آن در مسیر بهبودی از اعتیاد به شکلی موثر استفاده نماید. میتوان گفت که مصرف مواد مخدر نیروی اراده شخص را مختل کرده و به شکلی بیمارگونه جهت آن را تغییر می دهد و به یک نیروی کمکی برای ادامه روند اعتیاد و مصرف مواد مخدر یا الکل تبدیل می گردد.
تغییر جهت اراده؛ تاثیر اراده در ترک اعتیاد
همان طور که پیشتر توضیح دادیم، اراده یک نیروست که می تواند به فرد در پیشبرد اهداف و رویه های فکری و روانی کمک های موثری نماید. از سوی دیگر تغییر ساختار فکری و عصب شناختی افراد در اثر اعتیاد می تواند باعث ایجاد تغییرات مخرب در سمت و سوی اراده و نیروی بالقوه آن گردد. به طور کلی مصرف مواد مخدر می تواند در قشر پیش پیشانی مغز که در انسان منحصراً مسئول مهارتهای فکری و ادراکات ما است، تاثیرات مخربی ایجاد نماید. از سوی دیگر، سیستم عصبی انسان و بخش پیش پیشانی مغز انحصاراً در انسان باعث پیشبرد عملکردهای اجرایی می شود.
با استفاده از مهارت های تفکری به ما در برنامهریزی، حل مشکلات و تصمیم گیری ها برای رسیدن به اهداف بلند مدت کمک میکند. در حقیقت عملکرد اجرایی این بخش از مغز به افراد کمک می کند تا نیروی اراده برای حل مسائل و روبرویی با مشکلات در فرد عمل نماید. اما باید بدانیم که با استفاده از مهارت هایی میتوان نیروی اراده شخصی انسان را تحت تاثیر قرار داد و تاثیرات مخرب اعتیاد را در آن کاهش داده و در مسیر صحیح قرار داد. برخی از این مهارت ها عبارتند از :
- فکر کردن به عواقب کوتاه مدت و بلند مدت یک اقدام
- افکار، احساسات و خواسته های ناخواسته را نادیده گرفتن
- سرسخت بودن و فکرکردن به مسائل دشوار حتی وقت ناراحت باشید
- دور کردن افکار و احساسات بیهوده
- توجه کردن به اهداف، ارزش ها و افکار مفید درازمدت
- دنبال کردن اهداف با یک اقدام یا عکس العمل به موقع و مفید
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و همچنین اخد مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید …