ارتباط اعتیاد و بیماری های روانی (۱)
آنچه در این مقاله می خوانید :
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : آیا اعتیاد و بیماری های روانی باهم ارتباط دارند؟ برای شناخت اعتیاد و بیماری های روانی چه باید کرد و به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟ مهمترین علائم ارتباط اعتیاد و بیماری روانی کدامند؟ در ادامه کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ با ارائه اطلاعات دقیقی در رابطه با ارتباط اعتیاد و سایر بیماری های روانی سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما عزیزان قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفا ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید.
ارتباط اعتیاد و بیماری های روانی
بسیاری از افرادی که به مواد مخدر اعتیاد آور، اعتیاد پیدا می کنند به شکلی دچار اختلالات روانی هستند اما این موضوع میتواند کاملاً برعکس نیز باشد. تحقیقات در این زمینه نشان داده است که بسیاری از افرادی که به یکی از انواع بیماری های روانی دچار هستند به شکلی دچار اختلال در مصرف مواد مخدر نیز می باشند. در همین رابطه مطالعاتی که در بین جوانان صورت گرفته است نشان می دهد که نوجوانان نیز به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا میکنند ۲۴ بیماری های روانی نیز هستند. داده هایی که در زمینه اعتیاد و بیماری های روانی به دست آمده نشان می دهد که یکی از مهمترین عوامل اعتیاد به انواع مواد مخدر در حقیقت اختلالات اضطرابی می باشد. مهم ترین اختلالات اضطرابی عبارتند است اختلالات اضطرابی عمومی، اختلال هراس و اختلال استرس.
از دیگر اختلالات مشاهده شده می توان به اختلال دو قطبی، اختلال بیش فعالی و کمبود توجه و اختلالات شخصیت مرزی و شخصیت های ضد اجتماعی می باشد. برای توضیح ارتباط میان اعتیاد و بیماریهای روانی باید گفته شود که افراد ۱۸ سال به بالا که در گذشته خود دچار حالات روان شناختی رفتاری و عاطفی بودهاند در مورد اعتیاد به مواد مخدر اعتیاد آور همپوشانی زیادی دارند. به این معنا که به طور قابل ملاحظهای افرادی که دارای اشکالات روانی مانند افسردگی، اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی و سایر اختلالات روانی هستند مصرف مواد مخدر در آنها بسیار بیشتر است. داده های بسیاری در رابطه با اعتیاد و بیماری های روانی وجود دارد که افرادی که دارای اختلالات ذهنی، شخصیتی و عاطفی هستند مصرف مواد مخدر آنها بیشتر است و تمایل آنها به استفاده از مواد مخدر دارویی و نسخه های بیشتر می باشد
۱. دوران جوانی؛ اعتیاد و بیماری های روانی
اگرچه که مصرف مواد مخدر و اعتیاد به انواع مواد اعتیاد آور در هر زمان می تواند اتفاق بیفتد، اما مصرف انواع مواد مخدر معمولاً در سن بزرگسالی آغاز می گردد و این زمان دوره ای است که معمولا اولین علائم بیماری های روانی در فرد ظاهر می گردد. سنین بین ۲۱ تا ۲۳ سال در زمانی که فرد از دوران کودکی به دوره بزرگسالی منتقل میشود، اختلالات عاطفی، وابستگی انواع حالات روانی در فرد که موجب تغییرات استرسزا میشوند بروز می نماید در همین رابطه افرادی که در دوران کودکی خود از نظر سازمان بهداشت روانی دچار اختلالاتی در دوران کودکی خود هستند، درصد ابتلای آنها به اعتیاد نیز می تواند بیشتر باشد.
۲. کارکرد مغز و رابطه آن با اعتیاد
مغز در دوران نوجوانی فرد شروع به رشد و نمو میکند. مدارهایی که عملکردهای اجرایی را در تصمیم گیری و کنترل رفتارهای فرد را بر عهده دارند در این سنین شروع به شکل گیری می کند. هنگامی که یک فرد در این سنین شروع به مصرف مواد مخدر میکند اختلالات جدی در سیستم مغزی او و اعتیاد و بیماری های روانی به وجود خواهد آمد. استفاده از مواد مخدر زود هنگام عامل یک خطر جدی برای توسعه اعتیاد در سنین بزرگسالی فرد می باشد. این موضوع میتواند موجب بروز انواع بیماری های روانی در فرد گردد. اما استفاده از مواد مخدر تنها عامل ایجاد بیماری های روانی در فرد نیست و آسیب های دیگری مانند عوامل ژنتیکی، تجربیات روانی، محیط زیست و غیره نیز در این امر دخیل می باشند.
اعتیاد و انواع بیماری روانی و موضوع حائز اهمیت است که اگر فردی در دوران نوجوانی خود شروع به مصرف ماری جوانا نماینده به آن اعتیاد پیدا کند در سنین بزرگسالی این ماده مخدر می تواند باعث به وجود آمدن روانپریشی در گردد و این امر در افرادی که دارای ژن های مرتبط با بیماری های روانی هستند می تواند بیشتر باشد. همچنین این موضوع را باید در نظر گرفت که داشتن یک اختلال روانی در سنین کودکی و بزرگسالی می تواند خطر ابتلا به مصرف انواع داروهای مخدر و اعتیاد آور و همچنین مصرف مواد مخدر را در فرد افزایش دهد.
در همین رابطه اگر انواع بیماری ها در فرد در سنین کودکی او شناخته شوند و تحت درمان قرار گیرند می توانند میزان اعتیاد فرد به مواد مخدر را در سنین بزرگسالی در او کاهش دهد. به طور مثال اگر بیماری ADHD در دوران کودکی بدون درمان باقی بماند و برای او کاری انجام نشود میتواند خطرات بعدی اعتیاد را در سنین بزرگسالی افزایش دهد.
۳. درمان نشدن بیماریها در اعتیاد و بیماری های روانی
مطالعات بی شماری در زمینه افزایش میزان مصرف مواد مخدر در جوانان نشان می دهد که افرادی که در دوران کودکی و نوجوانی خود به اختلالات روانی که در آن ها درمان نشده است، گرایش بیشتری به مصرف مواد مخدر از خود نشان داده است. همچنین افرادی که مبتلا به اختلالات رفتاری بوده اند، گرایش بیشتری در بروز اختلال در مصرف مواد مخدر داشته اند. در همین رابطه مهم است که بدانیم درمان موثر بیماری های روانی مانند ADHD می تواند در درمان بیماری اعتیاد و عوارض آن موثر باشد
۴. درمان اعتیاد
اعتیاد و بیماری های روانی بسیاری در دنیا وجود دارند که به وسیله داروهای محرک مانند متیل فنیدات و یا آمفتامین که باعث کاهش رفتارهای تکانشی، احتقان و عدم توانایی در تمرکز هستند، درمان می شوند. به طور مثال بیماری ای دی اچ دی به وسیله داروهای محرک نامبرده شده درمان می شود که همین موضوع واکنشی برای فرد به وجود میآورد زیرا درمان موثر این نوع بیماری با تجویز داروهای محرک با پتانسیل بالای اعتیادآور می باشد. اگرچه هنوز تحقیقات قطعی وجود ندارد اما بسیاری از داده ها نشان می دهند که داروهای ای دی اچ دی خطر ابتلاء به مصرف مواد مخدر را در بین کودکان افزایش میدهد.
همپوشانی اعتیاد و بیماری های روانی
همپوشانی زیاد اعتیاد و بیماری های روانی لزوماً به معنای آن نیست که حتماً یکی باعث دیگری خواهد شد. اما ایجاد دلایل دیگر میتواند این امر را تسریع و قدرت بخشد. به عنوان مثال، مشکل و که تحت عنوان علائم بالینی از آنها یاد می شود ممکن است شدید نباشند، اما مسائل مربوط به سلامت روان فرد میتواند منجر به مصرف موادمخدر گردد.
اما همیشه به سادگی نمی توان تشخیص داد که آیا اعتیاد به مواد مخدر منجر به پدیدار شدن اختلالات روانی در فرد گشته و یا برعکس.
۱- عوامل همپوشانی اختلالات روانی و اعتیاد
عوامل بسیاری میتواند در بروز بیماریهای روانی نقش داشته باشد. همچنین مصرف مواد مخدر و اعتیاد به انواع آن می تواند به پیشرفت بیماری های روانی در فرد کمک نماید. عوامل خطر در بروز اعتیاد و بیماری های روانی می تواند یکسان باشد. یکی از شایعترین عوامل بروز بیماری های روانی در یک فرد مسائل ژنتیکی و اپی ژنتیکی است که در اعتیاد به مواد مخدر نیست نقش مهمی دارند. در هر دوی این موارد مناطق مشابهی در مغز بر اثر تاثیرات محیطی مخرب مانند استرس یا تروما ما مورد تهاجم قرار می دهند.
۲- آسیب پذیری ژنتیکی
در تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است مشخص شده که ۴۰ تا ۶۰ درصد از آسیب پذیری یک فرد در برابر اعتیاد به مواد مخدر مربوط به موارد ژنتیکی است. در این تحقیق، عنوان شده است ناطقی در مغز که مربوط به اختلال در مصرف مواد مخدر و یا سایر بیماری های روانی می باشد کاملاً دارای هم پوشانی هستند. عوامل ژنتیکی می تواند در نحوه واکنش یک فرد به مصرف یک داروی مخدر تاثیر بگذارند. به طور مثال این که فرد در اثر مصرف مخدر دچار لذت و بشود یا خیر و یا اینم داروی مخدر برای چه مدت در بدن فرد باقی بماند.
عوامل ژنتیکی خاصی مشخص شده اند که وابستگی یک فرد الکل و یا سیگار و اعتیاد و بیماری های روانی را مشخص می نمایند. در همین رابطه تحقیقات گستردهای در رابطه با ارتباط میان توالی های ژنتیکی و استعداد بیشتر افراد به وابستگی به کوکائین و یا مواد افیونی صورت گرفته است. اما ژنهایی که بر چگونگی پاسخ یک فرد به استرس تاثیر می گذارند، می توانند احتمال رفتار های پرخطر در فرد را افزایش دهند. این تنها به عنوان یک پروتئین و نحوه واکنش فرد به دارو و مواد مخدر نیز تاثیر می گذارند و و اشتهای مصرف مواد افیونی محرک را در فرد افزایش میدهند.
در تحقیقات نشان داده شده است ژن های زیادی وجود دارند که ممکن است در بروز اعتیاد و بیماری های روانی نقش مهمی را ایفا نمایند. این جمله از ژن ها میتوان به انتقال دهنده های عصبی اشاره کرد که مواد شیمیایی را از یک نورون به نورون دیگر منتقل می کنند اشاره کرد. این ژن ها می توانند در بروز بیماریهای روانی نقش داشته باشند که از جمله آنها دوپامین و سروتونین هستند.
۳- تأثیرات اپی ژنتیکی؛ اعتیاد و بیماری های روانی
اما از طرف دیگر دانشمندان در حال کشف و درک روش های قدرتمندی هستند که بتوانند از عوامل ژنتیکی و محیطی را در سطح مولکولی تشخیص دهند. اپی ژنتیکی در حقیقت و بررسی تغییرات و چگونگی فعالیت ژن ها و بیان توالی آنها اشاره دارد. یعنی تغییراتی که بر نحوه خواندن و عمل کردن اطلاعات ژنتیکی توسط سلول های بدن تاثیر می گذارد را مورد بررسی قرار می دهد. در همین رابطه عوامل محیطی بسیاری وجود دارد که بر سیستم مولکولی و اطلاعات ژنتیکی تاثیر میگذارد که مهمترین آنها عبارتند از استرس مزمن، تروما یا قرار گرفتن در معرض مواد مخدر اعتیاد آور.
تغییرات در ژن فرد تاثیر ایجاد میکنند و میگذارند و میتوانند مدارهای عصبی را دچار تغییراتی کنند و در نهایت رفتار فرد را تحت تاثیر قرار دهند. از طریق مکانیسم های اپی ژنتیک، میتوان عوامل محیطی که بر سیستم عصبی و ژنتیکی فرد در دراز مدت را تاثیر می گذارند را توسط الگوهای ژن ها در پروتئین ها رمز گذاری می شوند را شناسایی کرد. در رابطه با اعتیاد و بیماری های روانی مطالعات نشان می دهد که عوامل محیطی در طول دوره های رشد فرد ارتباط مستقیم دارند و آسیب پذیری ژنتیکی در فرد می تواند او را مبتلا به بیماریهای روانی کند و اعتیاد نماید.
۴- درگیری منطقه مغزی
بسیاری از مناطقی که در مغز وجود دارند به سرعت و به شدت تحت تاثیر اعتیاد و بیماری های روانی می شوند. مدارهای موجود در مغز که وظیفه پاداش تصمیم گیری و کنترل احساسات را به عهده دارند میتوانند به شدت تحت تاثیر مواد اعتیاد آور قرار گیرد و در اختلالاتی مانند افسردگی اسکیزوفرنی و سایر اختلالات روانپزشکی دخیل باشند. در همین رابطه به سیستم های انتقال دهنده عصبی در مغز در هر دو اختلال یعنی اعتیاد به مواد مخدر و اختلالات روانی مشترک هستند که مهمترین آنها عبارتند از دوپامین، سروتونین، گلوتامات و نوراپی نفرین می باشد.
۵- تاثیرات محیطی؛ اعتیاد و بیماری های روانی
عوامل محیطی در کودکی و در سنین رشد فرد می توانند افزایش خطر ابتلا به اعتیاد و بیماری های روانی را در فرد افزایش دهند. محیط های خانوادگی که دارای محیط امن و فضای مناسب برای رشد کودکان نیستند می توانند بسیار استرسزا و نامطلوب باشند. تاثیر محیط ها می تواند منجر به کاهش سلامت روانی در فرد و افزایش خطر ابتلا به اعتیاد به مواد مخدر گردد. ما از طرف دیگر مداخلات پیشگیرانه میتواند از ابتلای بیشتر جلوگیری کند و باعث کاهش اختلالات روانی و اعتیاد افراد گردد.
۶- فشار
استرس یک عامل خطرناک برای طیف وسیعی از اختلالات روانی می باشد و یکی از پیوند های رایج و مشترک میان اختلالات روانی و اعتیاد به مواد مخدر است. قرار گرفتن در معرض عوامل استرس زا می تواند خطر گرایش به مواد مخدر و بیماری های روانی را در فرد افزایش دهد. تحقیقات نشان داده است که استرس میتواند سطح فعالیت در قشر جلویی مغز را افزایش پاسخگویی محرک ها را کاهش دهد و منجر به کاهش کلسترول و کنترل رفتار افزایش تحریک پذیری در فرد شود. استرس اولیه زندگی و استرس های مزمن می تواند باعث ایجاد تغییرات طولانی مدت در مدارهای لیمبیک مغز گردد و در ایجاد انگیزه یادگیری و سازگاری و همچنین اعتیاد و بیماری های روانی اختلال ایجاد کند و فرض را به مرور زمان به سمت مصرف مواد مخدر و انواع بیماری های روانی دیگر سوق دهند.
عزیزان و همراهان ارجمند جهت کسب خدمات مشاوره روانشناسی، اطلاعات بیشتر و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه ترک اعتیاد و بستری نمودن فرد بیمار در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
ارتباط اعتیاد و بیماریهای روانی (۲)
(01) دیدگاه