اعتیاد به ترامادول
آنچه در این مقاله می خوانید :
آیا ترامادول اعتیاد آور است؟
ترامادول چیست؟
سوء مصرف ترامادول
پتانسیل اعتیاد به ترامادول
وابستگی جسمی به ترامادول
تاثیرات جسمی و روحی ترامادول
علائم محرومیت ترامادول
درمان سوء استفاده از ترامادول
هفت نشانه اعتیاد به ترامادول
پشتیبانی تخصصی در مرکز ترک اعتیاد
آیا ترامادول اعتیاد آور است؟
ترامادول چیست و چگونه افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. درحقیقت ترامادول یک داروی مسکن نسبتاً جدید است هنگامی که افراد آن را مصرف می کنند به دلیل اثراتی که این دارو بر روی آنها می گذارد می توانند به سوی مصرف از آن گرایش پیدا کنند. درحقیقت مصرف و اعتیاد به ترامادول یک مسکن است که می تواند به عنوان یک ماده مخدر مورد استفاده قرار گیرد. اما به دلیل اینکه این دارو در ظاهر اعتیادآور نیست می تواند بسیار بیشتر از مابقی مسکنهای افیونی افرینی مورد سوء استفاده قرار گیرد. در همین رابطه افرادی که از ماهیت این ماده مخدر و اثرات ناشی از سوء مصرف آن بی اطلاع هستند می توانند به این ماده اعتیاد پیدا کنند. به همین دلیل اطلاعاتی را در مورد اعتیاد به ترامادول را جمع آوری کرده ایم تا افرادی که از خطرات و چالش های مصرف این داروی مخدر بی اطلاع هستند، کمک نماییم.
اعتیاد به ترامادول؛ ترامادول چیست؟
ترامادول یک مسکن ترکیبی و مصنوعی است که مشابه سایر داروهای مخدر و یا مواد افیونی مانند مرفین، تریاک، هروئین و غیر عمل می کند. این دارو بسیاری از اثرات داروهای مخدر دیگر را دارد اما این ماده حاوی مواد تشکیل دهنده دیگری نیز هست. این است که بسیاری از متخصصان و پزشکان به دلیل این که این دارو مانند مواد مخدر افیونی از سطح پایین تری از مواد افیونی برخوردار است تصور می کنند که مصرف آن کمتر از مابقی داروها و مواد مخدر اعتیاد آور است.
به همین دلیل این موضوع میتواند به یک جنبه خطرناک برای افرادی که پتانسیل اعتیاد به ترامادول را تبدیل شود و منجر به اعتیاد در این افراد گردد. از این نظر که میزان مواد افیونی در یک ماده و یا دارو چه میزان است مسکن های ضد درد می توانند بسیار اعتیاد آور بوده و افراد را دچار سرخوشی و تغییر حالات زیادی از لحاظ احساسی و روانی کنند و به همین دلیل می توانند به شدت اعتیادآور باشند. اما نکته این است که افرادی که تمایل به مصرف مواد افیونی دارند میتوانند به سادگی می توانند اعتیاد به ترامادول پیدا کنند و به این ماده مخدر وابسته شود.
سوء مصرف ترامادول
مصرف و اعتیاد به ترامادول صرف نظر از این واقعیت که این دارو به شکلی دارای اثرات کمتری نسبت به مواد مخدر دیگر است، به دلیل همین موضوع بسیار رایج شده است. تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام شده که نشان میدهد در میان افرادی که اعتیاد به مواد مخدر افیونی دارند، اعتیاد به ترامادول دارای واکنش های روانی شدیدی است و فرد را مشابه اکسی کدون وسوسه میکند. در نتیجه افراد که در گذشته خود به مواد افیونی قویتری اعتیاد داشته اند به ترامادول نیز معتاد شدهاند. در حقیقت قرص ترامادول می تواند تاثیرات جدی بر فرد بگذارد و به او القا کند که می تواند مصرف خود را افزایش دهد بدون این که به آن وابستگی شدید پیدا کند. درحقیقت ترامادول یک ماده مخدر مرموز است که میتواند افراد را فریب دهد.
پتانسیل اعتیاد به ترامادول
هنگامی که ترامادول برای اولین بار معرفی شد، در ابتدا به عنوان یک گزینه نسبتاً بی خطر برای درمان دردهای جسمی در نظر گرفته شد و و بر خلاف سایر داروهای افیونی به دلیل پایین بودن میزان داروی مخدر در آن اعتیاد کمتری نسبت به سایر داروهای ضد درد در افراد ایجاد میکرد. همانطور که توضیح داده شد، در رابطه با افرادی که سوء مصرف مواد مخدر اعتیاد آور داشتهاند به ویژه افرادی که مواد افیونی مانند تریاک و یا هروئین مصرف میکردهاند نادرست از کار درآمد. در برخی موارد این ماده مخدر تبدیل به یک داروی کشنده شد که مصرف بیش از حد آن و اعتیاد به ترامادول جان بسیاری از افراد را گرفته است. استفاده بیش از حد از این داروی مخدر بسیار خطرناک است و می تواند منجر به حتی مرگ در افراد شود.
وابستگی جسمی به ترامادول
مقاله های بسیاری در زمینه ترک اعتیاد یا وابستگی به مواد مخدر و الکل نشان می دهد که ترامادول به طور بالقوه بر سیستم عصبی مغز تاثیر می گذارد. اعتیاد به ترامادول در مسیر عصبی شیمیایی فرد تاثیر گذاشته و با کاهش تولید دوپامین و سایر انتقال دهنده های عصبی فعالیت نورون ها را کاهش می دهد. سیستم عصبی فرد اغلب در سوء مصرف مواد مخدر اعتیاد آور درگیر می شود و به عنوان یکی از مکانیسم های بالقوه بیماری اعتیاد و وابستگی به مواد مخدر در نظر گرفته می شود. وابستگی جسمی به ترامادول نشان می دهد که افراد تاثیرات کم و خفیفی از وابستگی به این دارو را از خود نشان می دهند اما برخی دیگر گرایشهای شدید جسمی و روانی نسبت به آن پیدا میکنند و می تواند منجر به اعتیاد به ترامادول در فرد گردد. در این مورد هم تاریخچه قبلی اعتیاد افراد به مواد مخدر میتواند موجب اعتیاد گردد.
تاثیرات جسمی و روحی ترامادول
مصرف متادون، اثرات مخربی بر جسم و روان فرد می گذارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- حالت تهوع و ناراحتی معده
- تنفس آهسته و ضربان قلب ضعیف
- سردرگمی و عدم توانایی در تمرکز
- افسردگی و اضطراب
- افزایش رفتارهای خطرساز و کاهش بازدارندگی مغزی
- وجود آسیب های جسمی در صورت تزریق دارو
این تأثیرات می توانند بسیار مخرب و ناراحت کننده باشد به خصوص اگر فرد بیش از حد از ترامادول استفاده کند. اگر فردی از ترامادول بیش از حد استفاده نماید این موضوع باعث تنفس بسیار کند می شود و می تواند باعث کما و یا مرگ شود.
علائم محرومیت اعتیاد به ترامادول
هنگامی که یک فرد تصمیم به قطع مصرف ترامادول و متوقف ساختن اعتیاد به ترامادول خود میگیرد با حالات و علائم مختلفی روبرو میشود که به آن سندروم ترک که بسیار ناخوشایند هم هست گفته می شود. این علائم در افراد میتواند متفاوت باشند اما برخی از آنها عبارتند از:
- اضطراب
- لرزش عصبی و جسمی
- بی خوابی
- افسردگی
- توهم
- پرخاشگری
- مورمور شدن دست و پا
این علائم بسیار ناراحت کننده هستند و تاثیرات مخربی بر روحیه فرد میگذارند. ترامادول یک ماده مخرب و مخدر است که با آن که تاثیرات کمتری نسبت به مواد مخدر دارد اما سم زدایی آن دارای علائم شدیدی است که بسیار آزار دهنده هستند.
درمان سوء استفاده از ترامادول
هنگامی که یک فرد شروع به مصرف ترامادول می کند ممکن است در ابتدا به دلایل تفریحی آن را مورد استفاده قرار دهد اما به مرور زمان مصرف ترامادول تبدیل به اعتیاد به ترامادول خواهد شد و فرد به شکل پیچیده ای درگیر مصرف ترامادول می شود. برای آنکه قطع مصرف و ترک قرص ترامادول با موفقیت انجام شود فرد باید از رفتار های درمانی جایگزین استفاده کند تا احتمال بازگشت او به مصرف مجدد ترامادول را از بین ببرد. این رفتارهای درمانی میتوانند متنوع باشند اما برخی از آنها شامل موارد زیر است که مهمترین آنها عبارتند از:
- درمان شناختی رفتاری
- مصاحبه انگیزشی
- درمان اجتماعی و خانوادگی
- گروه های دوازده قدمی
- روش های درمانی برای مدیریت بحران های روانی
- ورزش، تغذیه و سایر درمان های حمایتی
استفاده از این روشهای درمانی میتواند به فرد کمک کنند و علائم بیماری اعتیاد را در فرد کاهش دهد تا جایی که اعتیاد به ترامادول متوقف شده و فرد در دراز مدت می تواند به بهبودی از اعتیاد برسد.
هفت نشانه اعتیاد به ترامادول
اعتیاد به ترامادول پس از استفاده مداوم از آن ایجاد می شود و پس از مدتی منجر به اعتیاد به آن خواهد شد. در ادامه به برشمردن ۷ نشانه از علائم اعتیاد به این داروی مخدر خواهیم پرداخت که عبارتند از:
وابستگی جسمی
وابستگی جسمی به ترامادول با استفاده طولانی مدت افزایش خواهد یافت و با گذشت زمان و ضخیم تر می شود. هنگامی که وابستگی جسمی در فرد ایجاد می شود به محض آنکه مصرف دارو را قطع کند با علائم محرومیت از آن روبرو خواهد شد که عبارتند از:
- ۱- تعریق
- ۲- وحشت
- ۳- عصبی بودن
- ۴- تهوع و استفراغ
- ۵- لرزش غیر قابل کنترل
- ۶- گرفتگی عضلات
- ۷- آبریزش بینی
- ۸- عطسه
- ۹- درزهای سرد
- ۱۰- اسهال
- ۱۱- سرفه های شدید
- ۱۲- بی خوابی
- ۱۳- درد
- ۱۴- تشنج
- ۱۵- توهم
پیامدهای منفی اعتیاد به ترامادول
آنچه که اعتیاد به ترامادول را با مصرف طبیعی یک دارو جدا می سازد موضوع اجبار است. هنگامی که یک فرد بر خلاف علائم و شواهد موجود نشان دهنده وجود آشفتگی در زندگی فرد است باز به مصرف خود ادامه می دهد، می توان گفت که اعتیاد در زندگی او شکل گرفته است و فرد نمی تواند به پیامدهای منفی ایجاد شده پاسخ مناسب بدهد. اما مهمترین پیامدهای منفی عبارتند از:
- مسائل مربوط به سلامت
- مشکلات ایجاد شده در روابط
- از دست دادن کار
- عدم انجام وظایف شخصی و حرفه ای
- مسائل مالی
- غفلت در بهداشت شخصی و غیره
افزایش میزان مصرف؛ پدیدۀ تحمل
هنگامی که یک فرد برای ایجاد سرخوشی و احساس آرامش ترامادول مصرف می کند و مصرف خارج از دوز و دستور پزشک دارد، این فرد به احتمال زیاد اعتیاد به ترامادول دارد. از آنجا که این دارو می تواند به یک اعتیاد تبدیل شود و فرد را دچار سوء استفاده از این ماده مخدر کند همچنین باید ذکر شود که این ماده مخدر به سرعت رشد می کند و فرد برای دریافت احساس بهتر نیاز به افزایش میزان داروی خود را دارد.
استفاده از دارو بدون نسخه
یکی دیگر از نشانه های اعتیاد به ترامادول استفاده از دارو بدون نسخه و مصرف دوزهای بالاتر از توصیه پزشک است. در این صورت فرد به احتمال زیاد به ترامادول اعتیاد پیدا کرده است. اما یکی دیگر از علائم اعتیاد به این دارو مصرف آن به روش های غیر مجاز و غیر تجویز شده می باشد. بطور مثال خرد کردن قرص، تزریق آن و مخلوط کردن آن با سایر داروها. استفاده از دوزهای بالا به دلیل افزایش مقاومت بدن در مقابل آن یکی دیگر از علائم اعتیاد به ترامادول است. به همین دلیل با افزایش دوز های مصرفی ترامادول در بدن و مغز فرد به آن دارو عادت می کند و اثر اولیه خود را از دست میدهد به همین دلیل افراد معتاد به آن غالباً برای دستیابی به حالات اولیه استفاده از این دارو مجبور به افزایش دوز مصرفی خود هستند.
وابستگی روانی به ترامادول
اگر فردی اعتیاد به ترامادول داشته باشد، وابستگی روانی شدیدی را تجربه خواهد کرد. افرادی که برای مدت طولانی از این ماده مخدر استفاده می کنند به مرور زمان از لحاظ روانی به این دارو وابستگی روانی پیدا می کنند و برای روبروی با موضوعات اولیه زندگی هم به مصرف آن نیاز پیدا می کند. در حقیقت افراد بدون مصرف این ماده مخدر نمی توانند به فعالیت های روزانه خود بپردازند.
رفتارهای معتادگونه در اعتیاد به ترامادول
یکی از نشانه های کلاسیک اعتیاد به مواد مخدر، رفتارهای معتاد گونه ای است که فرد برای تهیه و مصرف مواد مخدر از خود نشان می دهد.
برخی از مهمترین نشانه های رفتاری یک فرد معتاد عبارتند از:
- مراجعه به پزشکان متعدد برای تهیه دارو
- ویزیت اورژانسی برای به دست آوردن ترامادول
- پزشک رفتن در ساعات پایانی مطب
- تکرار و تمدید نسخه ها
- امتناع از معاینه، آزمایش و یا ارجاع به آزمایشگاه ها
- عدم تمایل به ارائه سوابق پزشکی
- درمان خودسرانه با دارو
علائم جسمی اعتیاد
استفاده از ماده مخدر ترامادول زیر نظر یک پزشک هم می تواند دارای عوارض جانبی باشد. استفاده و اعتیاد به ترامادول می تواند مشکلات بسیاری برای سلامتی فرد ایجاد نماید لیستی از برخی از آنها در ادامه ذکر شده است:
- ۱- دردهای عضلانی
- ۲- سرگیجه
- ۳- خواب آلودگی مداوم
- ۴- تهوع و استفراغ
- ۵- یبوست
- ۶- از دست دادن اشتها
- ۷- تعریق مداوم
- ۸- احساس ضعف
- ۹- سردرد
- ۱۰- خشک شدن دهان
- ۱۱- سوء هاضمه
- ۱۲- تب
- ۱۳- مشکل تمرکز
- ۱۴- مشکل بی خوابی
- ۱۵- نوسانات خلقی
- ۱۶- افسردگی
درباره کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ
در همین رابطه متخصصان درمان سوء مصرف مواد مخدر با برنامه های توانبخشی استاندارد و طبق پروتکل های استاندارد می توانند پشتیبانی ویژهای را برای سم زدایی و ترک متادون ارائه دهند. مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ متخصصین حاضر در مراکز چالشهای سم زدایی و قطع مصرف و ترک اعتیاد به ماده مخدر ترامادول را به خوبی شناسایی کرده اند و قادر به ارائه پشتیبانی تخصصی مورد نیاز و به حداقل رساندن علائم ترک می باشند. خدمات درمانی و تخصصی که در مراکز همکار مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ ارائه میشود شامل بخش های متنوعی است که برای کاهش علائم ترک اعتیاد ترامادول مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش های درمانی ابزارهایی وجود دارد که می تواند به افراد کمک کند تا وابستگی روانی و وسوسه های شدید مصرف ترامادول را مدیریت کنند و بهبودی از اعتیاد به ترامادول را آغاز نمایند.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی اطلاعات بیشتر و همچنین اخذ مشاوره آنلاین رایگان در زمینه های مختلف و مشاوره ترک اعتیاد برای بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ، لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
(02) دیدگاه