اختلال شخصیت پارانوئید
آنچه در این مقاله می خوانید :
علائم اختلال شخصیت
عوارض اختلال شخصیت
عوامل ایجاد اختلال
عوارض بیماری پارانوئید
تفاوت اضطراب و پارانوئید
علائم اختلال شخصیت پارانوئید
افرادی که مبتلا به اختلال شخصیت پارانویا هستند مرتباً از زندگی دیگران نگهبانی می کند و در تلاش دائم هستند تا آنها را کنترل نمایند زیرا از بی اعتمادی مزمن نسبت به دیگران رنج می برند. مهمترین عقاید این افراد از یک حس بی اعتمادی عمیق از دیگران سرچشمه می گیرد، که در نهایت روابط آنها را دچار اختلال اشکال میکند. اختلال پارانوئید شامل مجموعه ای از احساسات تصاویر و افکار است که دائماً فرد را مورد تهدید قرار میدهند. به این معنا که این توهم ها حس ناامنی را به فرد القا میکنند.
فردی که به این اختلال شخصیت مبتلا است دائماً تصور می کند که اطرافیان او در دره آل توطئه بر علیه او هستند. این فرد دائما در حال جستجو و یافتن مدارکی مبتنی و تصورات خود است تا بر این امر صحه بگذارد. اختلال شخصیت پارانوئید بالینی شدیدتر از انواع دیگر است. این اختلال یک بیماری روانی نادر است که در آن شما معتقد هستید که دیگران ناصادق، دروغگو و نیرنگ باز هستند. در این اختلال فرد اصلا نمی داند که پارانوئید است و دارای این اختلال شخصیت است زیرا به شکل پیچیده ای توهم های او واقعی جلوه میکنند.
۱. عوارض اختلال شخصیت پارانوئید
افراد مبتلا به علائم شخصیت پارانوئید دارای علائمی هستند، و هنگامی که با یک چنین فردی روبرو می شوید در رفتار او حتماً علائم زیر را مشاهده خواهید کرد که مهمترین آنها عبارتند از:
- حس بی اعتمادی و شک نسبت به تعهد دیگران دارند.
- احساس فریب خوردن می کنند.
- اطلاعات شخصی شان را فاش نمی کنند.
- کینه ای هستند
- حساس بودن و عدم انتقاد پذیری دارند.
- حمله های روانی و توهم های شدید دارند.
- خشمگین و پرخاشگر هستند.
- همیشه در مشکلات بی تقصیر هستند.
- خواب خوبی ندارند.
- خصمانه، سرسخت و بحث برانگیز هستند.
۲. عوامل ایجاد اختلال شخصیت پارانویا
طبق تحقیقات به عمل آمده هنوز علت دقیق ای برای PPD مشخص نیست. اما به احتمال زیاد عوامل بیولوژیکی و روانی در این مسئله دخیل هستند. یکی از واقعیات اختلال شخصیت پارانوئید، وجود بیماران اسکیزوفرنی ایا پدران فرد می باشد. نشان دهنده های ژنتیکی بین این دو اختلال بسیار به چشم می خورد. عوامل دیگری که در به وجود آمدن این اختلال شخصیت دخیل هستند عبارتند از تجارب اولیه کودکی، آسیب های جسمی و عاطفی، همچنین عوامل وراثتی میباشند.
۳. چگونگی تشخیص اختلال شخصیت پارانویا
اختلال پارانوئید بر اساس چندین نوع داده در مورد فرد و اطلاعاتی که در مورد او گردآوری می شود، تشخیص داده خواهد شد. در همین رابطه در صورت وجود علائم جسمی، پزشک با انجام معاینات و بررسی تاریخچه کامل پزشکی و روانپزشکی فرد، معاینه بدنی و غیره فرد را ارزیابی می کند. اگرچه آزمایشگاهی برای تشخیص اختلالات شخصیتی وجود ندارد، اما پزشک می تواند با آزمایشات تشخیصی مختلفی این اختلال شخصیت را تشخیص دهد.
اگر پزشک دلایل جسمی برای تشخیص اختلال پارانوئید را پیدا نکند، ممکن است فرد را به یک روانپزشک و یا روانشناس معرفی کند تا برای تشخیص و انجام معاینات و مراقبتهای بعدی بیمار به او کمک نماید. روانشناسان با استفاده از ابزارهای محاورهای و مصاحبههای و ارزیابی ویژهای که برای شناخت این اختلال شخصیت طراحی شده میتواند فرد را ارزیابی نموده و این اختلال شخصیت را در او تشخیص دهند.
عوارض بیماری پارانوئید
یکی از مهمترین عوارض ایجاد اضطراب و تنش شدید روحی است. احساسات مهمترین محرک در اختلال پارانوئید هستند و می تواند فرد را از طریق توهم های شنیداری و دیداری تحت تاثیر قرار دهند و او را به شکل پیچیده مستر بنمایند. اختلال شخصیت پارانوئید می تواند به روابط فرد بزند وارد آورم. هنگامی که یک فرد این اختلال شخصیت است از لحاظ احساسی و عاطفی، دائماً تحت تاثیر توهمات خود قرار خواهد گرفت. این اختلال شخصیت می تواند فرد را هنگامی که در اجتماع قرار میگیرد تحت تاثیر خود قرار دهد.
به طور مثال فرد تصور می کند که دیگران نسبت به نحوه لباس پوشیدن و رفتار او قضاوت می کنند. اگر وارد یک مهمانی به شود دائماً فکر میکند که دیگران در مورد او حرف میزنند و او را قضاوت میکنند. اما نکته حائز اهمیت این است که ممکن است این افکار به هر شخصی دست بدهد و اگر شما نگران قضاوت دیگران هستید الزاماً یک شخص پارانوئید نیستید. اختلال شخصیت پارانوئید هنگامی اتفاق میافتد که فرد به صورت کامل متقاعد شود که توهم های او درست است و هرگز به آنها شک نکند.
تفاوت اضطراب و پارانوئید
اگر شما نگران هستید که افکار شما پارانوئید است، احتمالاً دچار نوعی اضطراب هستید. اگر اضطراب شما به هیچ چیز واضحی مرتبط نیست و به نظر میرسد که هرگز بهتر نمی شود یا از بین نمیرود، ممکن است لازم باشد که در مورد آن با یک پزشک یا روانشناس صحبت کنید. احساس اضطراب و هراس که مدت زمان طولانی در فرد وجود دارد میتواند بر مسیر زندگی روزمره او تاثیر بگذارد و می تواند نشانه ای از یک استرس اختلال اضطراب باشد. اما باید بدانیم که علائم اختلال شخصیت پارانوئید شدیدتر است.
عزیزان و همراهان ارجمند جهت دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و همچنین کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد بیمار اعتیاد در یکی از مراکز ترک اعتیاد همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…
(01) دیدگاه