اختلال اسکیزوفرنی (۲)
آنچه در این مقاله می خوانید :
شروع درمان اختلال
نکاتی در درمان اختلال
علائم هشدار دهنده
زندگی فرد با اختلال اسکیزوفرنی
کمپ ترک اعتیاد اهواز کمپ، مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ : اختلال اسکیزوفرنی چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟ بهترین روش درمان علائم اسکیزوفرنی چیست و برای درمان کامل آن به چه اطلاعاتی نیاز است؟ مرکز ترک اعتیاد اهواز کمپ در بخش اول مقاله اختلال شخصیت اسکیزوفرنی در مورد مواردی اولیه درمان اختلال اسکیزوفرنی توضیح داد است. در این نوشتار به توضیح و تشریح این بیماری خواهیم پرداخت. لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی بفرمایید.
شروع درمان اختلال اسکیزوفرنی
اولین و بزرگترین چالش درمانی بیماری اسکیزوفرنی موضوع متقاعد کردن فرد مبتلا به این بیماری است که به پزشک مراجعه نماید. برای افرادی که دچار توهم و پارانویا هستند، مداخله پزشکی یک امر بدیهی است زیرا به سادگی نمیتوان از شر این اختلال رهایی یافت. اگر فردی اختلال اسکیزوفرنی مبتلا باشد و تمایل برای مراجعه به پزشک نداشته باشد باید از گزینه های زیر استفاده کرد که مهمترین آنها عبارتند از:
۱- باید از افراد دیگر و خویشاوندان برای متقاعد ساختن فرد بیمار استفاده کرد. به یکی دیگر از افراد خانواده و خویشاوندان تان پیشنهاد کنید که برای متقاعد ساختن فرد بیمار با او صحبت نماید. برای متقاعد ساختن یک فرد بیمار اسکیزوفرنی می تواند از کمک یک پزشک نیز استفاده کرد.
۲- افراد مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی از قضاوت شدن و برچسب دیوانه بودن خوردن می ترسند. در چنین حالتی شما می توانید با مراجعه به پزشک از او بخواهید به شما در متقاعد ساختن بیمار کمک نماید.
نکاتی در درمان اختلال اسکیزوفرنی
- برای درمان اختلال اسکیزوفرنی مداخله زودهنگام باعث تغییر در درمان فرد می گردد، بنابراین سعی کنید یک پزشک معالج خوب پیدا کنید و درمان فرد بیمار تان را آغاز نمایید.
- نکته بعدی در درمان فرد بیمار اسکیزوفرنی این است که به او بیاموزید تا استقلال بیشتری داشته باشد و بتواند کارهای خود را به خوبی انجام دهد. هر چه مهارت های بیشتری بیاموزد بهتر می تواند به درمان خود پاسخ دهد.
- همراهی در روند درمانی می تواند تاثیرات مثبتی داشته باشد. سعی کنید بیمار خود را در مسیر بهبودی همراهی کنید زیرا تمایل او به سمت بهبودی بیشتر می شود.
- به فرد بیمار اختلال اسکیزوفرنی بیاموزید که به خود کمک کند. خود یاری در مسیر درمان بسیار مهم است و می تواند تاثیرات شگرفی بر روند درمانی فرد بگذارد.
نکته ۴: بیماری را با دارو کنترل کنید.
در مسیر درمانی نظارت دقیق بر روند درمان اختلالات شخصیتی توسط خانواده می تواند به فرد کمک کند در نتیجه لازم است تا بر مصرف داروهای درمان اختلال اسکیزوفرنی نظارت داشته باشید. عوارض جانبی مصرف داروهای درمان اختلال اسکیزوفرنی را جدی بگیرید. این داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند، در صورت مشاهده این عوارض و هرگونه عارضه جانبی مورد را به پزشکتان اطلاع دهید. در این حالت ممکن است پزشک مصرف دارو را کاهش دهد ایا برای مقابله با عوارض دیگر داروی جدید اضافه کند. باید توجه داشته باشید که فرد بیمار اسکیزوفرنی خود را به طور مرتب تشویق کنید که داروهایش را سر وقت و به موقع مصرف کنند حتی اگر عوارض جانبی برای فرد به وجود آید، نباید از مصرف آن خودداری کنند.
یکی دیگر از مطالبی که باید در نظر گرفته شود تداخل دارویی. فرد بیمار اسکیزوفرنی به شدت باید از مصرف مخلوط و ترکیبی الکل و داروهای اسکیزوفرنی خودداری کند. پس اگر فرد بیمار شما سوء مصرف مواد مخدر یا الکل داشته باشد باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. پیشرفت اعضای خانواده خود را دنبال نمایید و روند درمانی آنها را یادداشت کنید. یادداشت کردن روند درمانی فرد بیمار میتواند به پزشک در مراحل درمانی کمک نماید.
نکته ۵: مراقب علائم عود بیماری باشید.
یکی از شایعترین علل ایجاد بیماری اسکیزوفرنی قطع دارو می باشد. بنابراین بسیار مهم است که مراقب باشید فرد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی شما داروهای خود را طبق دستورالعمل پزشک استفاده نماید. در همین راستا شناخت علائم هشدار دهنده بیماری اسکیزوفرنی و انجام اقدامات پیشگیرانه فوری می تواند از بروز یک بحران تمام عیار جلوگیری نماید.
علائم هشدار دهنده عود اختلال اسکیزوفرنی
- بی خوابی
- برداشت اجتماعی
- بد شدن بهداشت شخصی
- افزایش پارانویا
- خشم و خصومت
- گفتار گیج کننده و نامفهوم
- ناپدید شدن ناگهانی
نکته ۶: برای موقعیت های بحرانی آماده شوید.
با همه تلاشی که ممکن است شما برای جلوگیری از عود اختلال اسکیزوفرنی انجام می دهید، ممکن است مواقعی پیش بیاید که این بیماری خود نماید و به سرعت بهتر شود، در نتیجه بستری شدن در بیمارستان می تواند راه حل ایمن تری باشد. تهیه یک برنامه اضطراری آماده برای روبرو شدن با حالات حاد روانپزشکی شخص از بحران نجات بخشد. یک برنامه اضطراری خوب برای فردی که مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی شامل موارد زیر است:
- ۱- اطلاعات تماس اضطراری برای پزشکان و درمانگران
- ۲- در دسترس بودن دوستان و اقوامی که در هنگام مقابله با بحران از فرد بیمار شما مراقبت خواهند کرد.
- ۳- آگاهی از اعضای خانواده از شرایط بحرانی که برای فرد بیمار اسکیزوفرنی می تواند پیش بیاید.
ده نکته کلیدی برای مواجهه با بحران اختلال اسکیزوفرنی
- به یاد داشته باشید که با یک فرد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی نمیتوانید استدلال کنید.
- ممکن است فرد احساس از دست دادن کنترل خویش وحشت کند.
- هرگز یک فرد مبتلا به اسکیزوفرنی را تحریک و عصبانی نکنید.
- با او صحبت کنید، فریاد نزنید و فرد را تهدید نکنید.
- به عنوان سلاح از طعنه استفاده نکنید.
- هنگام استراحت هرگونه چراغ فلورسنت را خاموش کنید.
- از اقوام و خویشاوندان خود بخواهید که کمتر در محل رفت و آمد کنند.
- از تماس مستقیم و مداوم با چشم خودداری کنید.
- از تماس خشمگینانه با فرد خودداری کنید.
- برای نشستن ابتدا خودتان بنشینید و سپس از شخص بیمار اسکیزوفرنی بخواهد که او هم بنشیند.
نکته ۷: گزینههای آرام بخش را جستجو کنید.
شخصی که مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی است به یک مکان پایدار و پشتیبان کننده برای زندگی نیاز دارد، به یاد داشته باشید که ایجاد وضعیت مناسب زندگی برای این فرد بیمار بسیار چالش برانگیز است.
زندگی فرد با اختلال اسکیزوفرنی با خانواده
زندگی با خانواده میتواند گزینه مناسبی برای فردی که مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی است، باشد. در صورتی که اعضای خانواده بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی اسرا به خوبی درک کنند. اگر در این خانواده سیستم پشتیبانی خوبی از فرد بیمار وجود داشته باشد، این خانواده میتواند کمک های موثری را به فرد بیمار ارائه دهد. در همین رابطه اگر فرد مبتلا به اسکیزوفرنی اعتیاد به مواد مخدر و یا الکل داشته باشد، ممکن است در برابر مصرف داروهای اسکیزوفرنی مقاومت نشان دهد. در این حالت خانواده بهتر میتوانند به این فرد بیمار کمک نماید. اگر یک در یک خانواده شرایط لازم برای کمک به فرد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی وجود داشته باشد، این خانواده می تواند به فرد بیمار خود کمک های چشمگیری نماید ارائه کند. در ادامه به توضیح این شرایط پرداخته می شود.
- ۱- اگر در خانواده فرد مبتلا به اسکیزوفرنی دارای تعاملات بالایی با اعضای دیگر خانواده خود باشد و رابطه دوستی خود را با آنها حفظ نماید.
- ۲- تعامل بین اعضای خانواده در یک محیط آرام و دوستانه وجود داشته باشد
- ۳- در خانواده شرایط مناسبی برای ارائه خدمات پشتیبانی به فرد بیمار وجود داشته باشد.
شرایط نامناسب زندگی با خانواده
برای این که یک فرد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی می تواند با خانواده خود زندگی کند باید شرایط مناسبی وجود داشته باشد. در غیر این صورت بهتر است که فرد بیمار با خانواده خود زندگی نکند. در ادامه به توضیح هر شرایطی که بهتر است فرد به خانواده خود زندگی نکند پرداخته شده است.
- فرد مراقبت کننده از شخص بیمار مجرد، بیمار و یا سالخورده است
- فرد مبتلا به اسکیزوفرنی به قدری بیمار است که خانواده نمیتوانند از او نگهداری کنند. اگر در چنین شرایطی قرار داشته باشید بهتر است برای سلامت اعضای دیگر خانواده فرد بیمار اسکیزوفرنی را در خانه نگهداری نکنید.
- خدمات پشتیبانی در دسترس نیست و خانواده نمی تواند کشتی های لازم برای کمک فرد مبتلا به اسکیزوفرنی را ارائه دهد.
در چنین حالاتی بهتر است که فرد بیمار را در خانه نگه ندارید. باید بدانید که مراقبت از یک فرد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی نیازمند شرایط و امکانات لازم است در چنین حالتی احساس گناه نداشته باشید و بهتر است که فرد بیمار را در جای دیگری نگهداری کنید.
عزیزان و همراهان ارجمند جهت دریافت خدمات مشاوره روانشناسی و همچنین اخذ مشاوره ترک اعتیاد در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد بیمار در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی اهواز کمپ می توانید با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید…